Most váltsunk pénzt a nyaraláshoz?

2014.05.24. 11:23 Módosítva: 2014.05.24. 12:02

Jön a nyár, alig három hét múlva kezdődik az iskolai szünet is, egyre többen gondolkoznak az idei nyaralásukon. A vakáció célpontja és időpontja sok családnál már eldőlt, a legtöbben mégis az utolsó pillanatra hagyják a külföldi utazás esetén elengedhetetlen valutavásárlást. Pedig aki megfelelő időzítéssel vásárol, sok ezer forintot megspórolhat.

Az Equlior közleményében azt írja, az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a forint árfolyama egyik hétről a másikra jelentősen gyengülhet, így nem mindegy, mikor és milyen árfolyamon szerezzük be a nyaraláshoz szükséges eurót vagy kunát. A jelenlegi helyzet sajnos minden eddiginél rosszabb, hiszen az elmúlt éveket visszanézve még sosem fordult elő, hogy a május-júniusi időszakban stabilan 300 forint felett legyen az euró árfolyama.

Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. szakértője szerint arra nem érdemes spekulálni, hogy az ország felminősítése már a nyáron bekövetkezik, és így a következő hónapokban a mostaninál sokkal jobb lehetőségünk legyen eurót, vagy bármely más devizát venni. Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben pozitív tendencia tapasztalható a forint mozgásában és a korábbi 310 körüli szintekről 300 közelébe mozdult az árfolyam.

Figyelembe véve, hogy idén már 315-ön is járt az euró, Saághy Pál véleménye szerint az elmúlt hetek forinterősödése sokakat elgondolkodtathat: talán most érdemes a valutaváltókhoz ellátogatni. A 300-as árfolyam ugyanis nemcsak az előrejelzések szerint, de lélektanilag is egy fontos szint lehet. Az Equilor szakértője egyelőre kevéssé tartja valószínűnek, hogy huzamosabb ideig ennél sokkal erősebb lehet a forint.