Az első fekete pénzügyminiszter Dél-Afrikában

2014.05.26. 10:11

A Dél-afrikai Köztársaság történetének első fekete bőrű pénzügyminiszterét nevezte ki Nhlanhla Nene személyében Jacob Zuma, az ország nemrégiben újraválasztott elnöke.

Nhlanhla Nene vasárnap esti kinevezése az ország társadalmi-gazdasági átalakulásának egyik jele lehet, a vezető pozíciók többségét ugyanis húsz évvel a fajüldöző apartheid rendszer vége után még mindig fehérek birtokolják Dél-Afrikában – írta elemzésében az AFP francia hírügynökség.

A 2009-től pénzügyminiszter-helyettesként dolgozó, 55 éves Nene korábban a 2010-es labdarúgó világbajnokság helyi szervezőbizottságának elnöke volt. Zuma a kampányban ígéretet tett rá, hogy a gazdaság és a társadalom szerkezetének átalakítása kulcsfontosságú lesz a második ötéves ciklusában.

A Yahoo News szerint ugyanakkor az új pénzügyminiszternek nem feltétlenül lesz könnyű dolga. Az utóbbi időben a dél-afrikai pénz, a rand árfolyama közel sem volt stabil, és a hitelminősítő intézetek a növekvő munkanélkülisére és lassuló növekedésre figyelmeztetnek, ami könnyen az ország bóvlivá minősítéséhez vezethet. Ez pedig megdrágíthatja az állami kiadások finanszírozását, és a külföldi befektetőket is más, dinamikusabb feltörekvő piacok felé terelheti.

A kormány által bevezetett pozitív diszkriminációs intézkedések ellenére a magánszektor vezetői között a fehérek aránya 69,6, a feketéké viszont csak 10,3 százalék. Ugyanakkor az európai származásúak a gazdaságilag aktív népességnek mindössze a 10,8 százalékát teszik ki Dél-Afrikában, a feketék ezzel szemben a 75,2 százalékát.

Jacob Zumát, a májusi választásokon győztes Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt vezetőjét szombaton iktatták be a hivatalába.