Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Nem lehet megállítani a németeket

2014.05.26. 11:15

Nem változott a GfK gazdaságkutató intézet német fogyasztói hangulatindexe. Rolf Buerkl, a GfK elemzője szerint az ukrajnai események nem befolyásolták érdemben a német fogyasztói hangulatot, a németek továbbra is bíznak abban, hogy növekszik a gazdaság – írja az MTI.

Ez azért fontos Magyarország számára, mert a németekkel kereskedünk messze a legtöbbet, így ha a németeknek jól megy, abból a mi exportszektoraink is profitálnak. A GfK szerint a fogyasztói hangulatnak jót tett a német foglalkoztatási arány növekedése és a munkanélküliek számának csökkenése. A regisztrált munkanélküliek száma már 3 millió alatt van az intézet szerint.

A fogyasztók továbbra is magas jövedelmi szintre számítanak a jövőben, habár már nem annyira, mint áprilisban. A következő hónapokban az infláció mérsékelt lehet, míg a bérek 3 százalékkal nőhetnek, így a GfK szerint érezhetően jobb lesz a vásárlók helyzete.

A GfK megerősítette, hogy reálértéken számolva az idén 1,5 százalékkal többet fogyaszthatnak. A stabil munkaerőpiac és az alacsony kamatok miatt kevésbé vonzó banki befektetési lehetőségek ösztönzik a fogyasztást.

A német fogyasztóknak a legnagyobb kockázat pillanatnyilag az, ha újabb gazdasági szankciókat vezetnek be Oroszország ellen. Egy ilyen lépés növelné az energiaárakat, így a németeknek is többet kellene megtakarítaniuk.