Húsz évig fizetjük majd paksi adósságot

2014.05.28. 16:31

Benyújtotta a kormány a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodásról szóló törvényjavaslatot, írja az MTI.

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum alapján az orosz fél maximum 10 milliárd euró (több mint 3000 millirád forint) összegű állami hitelt nyújt a magyar fél részére a paksi atomerőmű két blokkjának megépítéséhez és üzembe helyezéséhez. A magyar fél ehhez még hozzátesz nagyjából 750 milliárd forintotot önerőből.

A hitelt 2014-2025 között használják fel, és a magyar fél 21 éven keresztül fizeti a törlesztőrészleteket, azzal, hogy az első részlet a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja üzembe helyezésének dátumához legközelebb eső március 15-én vagy szeptember 15-én, de legkésőbb 2026. március 15-én esedékes. Ehhez jó tudni, hogy a amikor utoljára atomerőművet vettünk az oroszoktól, annak tényelges megépítése ilyen-olyan problémák miatt nagyjából 5 évet késett.

Ha valami miatt késünk a fizetéssel, akkor lesz igazán komoly baj: a 15 napot meghaladó késedelem esetén másfélszeres büntetőkamatot ír elő, a további 180 napot maghaladó késedelem pedig jogot formál az oroszoknak arra, hogy egyoldalúan felmondják a szerződést, és a teljes tartozást egy összegben követelhessék a magyaroktól. Előtörleszteni lehet, de ezt 90 nappal előre jelezni kell.

Összesen 21 év alatt kell visszafizetni a teljes összeget, ez három hétéves ciklusra tagolódik. Az első hét évben a hitelösszeg 25 százalékát kell kifizetni egyenlő részletekben. A második hét évben a hitelösszeg 35 százalékát kell kifizetni egyenlő részletekben. A harmadik hét évben a maradék 40 százalékot, szintén egyenlő részletekben.A kamat 2014 és a törlesztés megkezdése között 3,95 százalék, ezután hét évig 4,5 százalék, a következő hét évben 4,8 százalék, az utolsó hét évben pedig 4,95 százalék.