Így folynak külföldre ezermilliárdok

2014.05.28. 08:40

Tavaly Magyarországról Jersey-re utalták ki a legtöbb osztalékot a hazai cégek - derül ki a Népszabadságnak az Opten Kft. segítségével a legnagyobb száz hazai osztalékról készült felméréséből, írja az MTI.

A lap szerdai cikke szerint a csúcsnyereségek alapjául szolgáló bevételek jelentős része csak átutazik Magyarországon, és a belőlük származó profit gyakran valamelyik adóparadicsomban landolva kerül a tulajdonosokhoz. A célországok között csak a harmadik legnagyobb Magyarország, amelyet e pénz túlnyomó része elhagyja.

Az első helyezett Jersey-t az offshore jellegű Kimag Investments Kft. ott bejegyzett anyavállalatának utalt egymilliárd dollár (221 milliárd forint) osztalék juttatta a dobogó tetejére.

A 2013-ban tőlünk csúcsosztalékként kiutalt 2500 milliárd forint több mint fele esetén a célország kiválasztásában szerepet játszhatott az adóelkerülési szempont is. Az első száz közül 28-ról volt ez elmondható - írja a Népszabadság.

A Magyarországon tavaly kiutalt száz legnagyobb osztalék Magyarországon kívül a világ 25 államába került. Ezek közül 12 azonosítható kizárólag vagy jellemzően adómérséklési helyszínként.

Az adótakarékossági jegyeket szintén magán viselő Audi-átutalást leszámítva a több mint 1500 milliárdos kiutalás többsége, 882 milliárd forint offshore jellegű tulajdonoshoz került.

2012-es tevékenysége után messze a legnagyobb hazai osztalékot, közel 900 milliárd forintot az Audi Hungaria fizette, de a pénz első körben egy kis magyar anyavállalathoz került, amely az összeget vételárként egy belga társvállalathoz utalta. Mivel az összeg nem osztalékként került ki, ezt nem vették be az összesítésbe - derül ki a cikkből.