A világ legnagyobb bankbírsága jöhet

2014.05.30. 15:50

Több mint tízmilliárd dolláros (nagyjából 2200 milliárd forintos) büntetést szabhatnak ki a BNP Paribas francia nagybankra az Egyesült Államokban, mert a bank évekig megsértette az Egyesült Államok embargószabályait Irán és töübb más ország ellen. Extra büntetésként a BNP-nek az amerikai piacról való ideiglenes kitiltása is felmerült.

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai szövetségi hatóságok az Irán, Szudán és más államok ellen hirdetett amerikai gazdasági szankciók megsértése miatt büntetheti a BNP-t, idézi az MTI.

A legalább tízmilliárd dolláros büntetés új csúcsot jelentene, soha ekkora bírságot nem kapott még egy ügy miatt bank Amerikában. A BNP  kevesebb 8 milliárd dolláros (1760 milliárd forintos) büntetésre számított. Ennél súlyosabb lehet azonban a BNP számára, hogy ideiglenesen megtilthatják neki, hogy pénzt utaljon Amerikába, vagy pénzt vigyen ki onnan.

Elemzők szerint nagyon súlyos kockázat az utóbbi szankció, mert a banknak így komoly gondot jelentene teljesítenie a dollárban denominált megbízásait. Roger Francis piaci elemző a Dow Jones hírügynökségnek elmondta, hogy arra már láttak példát, hogy egy büntetés elvigye egy bank negyedéves nyereségét, de a tízmilliárd dolláros összeg egy egész évnyi elbukott profitot jelenthet.

A potenciálisan hatalmas amerikai büntetés a francia hatóságokat is megrémítette, most is figyelemmel kísérik az ügyet. Christian Noyer, a francia nemzeti bank kormányzója májusban korábban kifejtette, hogy a BNP Paribas ellen felhozott vádak az európai és a francia törvények szerint nem számítanak szabálysértésnek.

Christian Noyer szerint a BNP összes tranzakciója megfelelt a francia és uniós szabályoknak, de az amerikai hatóságokat ez nem különösebben érdekelte.

A híresztelések hatására pénteken a párizsi tőzsdén a délelőtti nyitás után 6 százalékot gyengült a BNP részvényárfolyama, és még délután is 4,46 százalékos gyengülésben volt, egy részvény 50,30 eurót ért. A BNP délutáning nem kommentálta a Wall Street Journal értesüléseit.