Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Harmincezer üveg hamis olasz bort találtak

2014.05.30. 20:20

Toscana, Umbria, Liguria és Lazio tartomány pincéiben, palackozó üzemeiben, szupermarketjeiben és borüzleteiben harmincezer palack hamis bort foglalt le a sienai rendőrség.

Az egész világon ismert Brunello di Montalcino, Chianti, Falanghina és más védett, ellenőrzött és garantált eredetű itáliai borok nevét feltüntető címkék ellenére a palackok silány mennyiségű asztali borral voltak tele.

A csalásra csak az üvegbontás után derülhetett fény, mivel a címkék és a palackon feltüntetett védjegyek tökéletes másai voltak az olasz állam által kibocsátott eredetieknek.

A becslések szerint a borhamisító szervezet több százezer eurós nyereségre tett szert. A banda feltételezett tagjai ellen vizsgálat indult.

A Brunello-termelők semmilyen módon nem hozhatók kapcsolatba a csalással. Pincéink képviselik a sértett felet - hangoztatta Fabrizio Bindocci, a Brunello-termelőket tömörítő konzorcium elnöke.

Az Il Sole24Ore olasz gazdasági napilap adatai szerint 2007 óta Olaszországban kétszeresére emelkedett a borhamisítás mértéke. 2013-ban 31 millió értékben foglaltak le hamisított bort és 15 embert tartóztattak le.