Elfelejtették kisorsolni a Nagy Nyereményt

2014.05.30. 14:18
Az étrendkiegészítőkkel már többször trükköző Biofarmát most az átverős nyereményjátékáért büntette a GVH. Illetve azért is, mert ingyenes kipróbálási lehetőségként hirdették az egyébként is minden fogyasztót megillető elállási jogot. Visszaesők, és egyébként már rögvest új ügyekben is eljárást indított ellenük a GVH. Megint baj van például a Csiga Elixírrel.

A Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a Biofarma tavalyi „Nagy nyereményjátéka” kapcsán tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor valótlanul a fődíj és egyéb nyeremények megnyerését, valamint ingyenes ajándékokat, illetve ingyenes kipróbálási lehetőséget ígért a tőle rendelő fogyasztóknak.

Soha nem is volt főnyeremény

A versenyfelügyeleti eljárás a Biofarma Intézmény Kft. 2013 tavaszán és nyár elején kiküldött, a „Nagy nyereményjáték”-ot népszerűsítő direkt marketing küldeményeire terjedt ki. Ennél azzal a feltétellel lehetett részt venni a nyereményjátékban, ha rendeltek a termékkatalógusból.

A meghirdetett sorsolásra végül nem került sor, és a Biofarma még azt sem tudta igazolni, hogy a fogyasztóknak milyen alapon ígért fődíjat vagy biztos nyereményt.

Az elállási jog minden termékre érvényes

Emellett a Biofarma a kampánya során erősen hangsúlyozta termékeinek 30 napos ingyenes és kockázat nélküli tesztelési lehetőségét. Ezzel szemben a fogyasztónak a termék megrendelésekor ki kellett fizetnie a vételárat és a szállítási költségeket.

Amennyiben a termék átvételét követő 30 napon belül visszaküldte a terméket, a Biofarma visszafizette a vételárat. Fontos viszont hangsúlyozni, hogy az ingyenes kipróbálási lehetőség nem azonos a termék visszaküldésének lehetőségével, a jogszabályok által biztosított elállási joggal, mely szerint a megrendelt termék átvételét követő nyolc munkanapon belül a fogyasztó indoklás nélkül elállhat a vásárlástól és a vállalkozásnak vissza kell térítenie a megfizetett összeget.

A GVH megállapította, hogy a Biofarma a 30 napos ingyenes kipróbálási, tesztelési ígérettel valójában csak az elállási jogról tájékoztatta a fogyasztókat, így az ígéret nem tekinthető valóban ingyenes, kockázatmentes kipróbálási lehetőségnek.

A lehető legnagyobb bírság

A GVH a vállalkozás előző évi nettó árbevétele alapján maximálisan kiszabható 10 427 000 forint bírságot szabott ki a cégre. A maximális bírságot többek között az indokolta, hogy a vállalkozás, illetve az azonos tulajdonosi hátterű, ügyvezetésű és székhelyű Direkt Market Kft. ellen már több versenyfelügyeleti eljárás folyt étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kereskedelmi gyakorlat miatt.

Azt is jó tudni, hogy a vállalkozás ellen rögtön újabb versenyfelügyeleti eljárás indult.

Megint a Csiga Elixír, új versenyző a Detoxi Liver

A GVH új eljárásában több terméket vizsgál. Szerintük a Biocaptol termékéről valószínűsíthetően megalapozatlanul állítja, hogy erőfeszítés nélkül, rövid idő alatt tartós súlycsökkenés érhető el, s annak várható mértékére és ütemére is megalapozatlanul utal, valamint feltételezhetően megtévesztően állítja azt is, hogy 30 napon belül lehetőség van a kifizetett összeg visszatérítésére. A Biocaptolra egyébként már korábban is többen panaszkodtak különböző fórumokon.

A Csiga Elixír termék gyógyhatásával kapcsolatban tett állításai is valószínűsíthetően nem kellően megalapozottak az egészségre gyakorolt hatását illetően. Vélhetően megtévesztően állítja azt is, hogy a termékkel elért eredmények garantáltak és tudományosan igazoltak, s amennyiben a fogyasztó nem elégedett a kívánt eredménnyel, 30 napon belül visszatéríti a kifizetett összeget. Fenti két termék hirdetéseinél már korábban is tilosba tévedt a cég.

A Detoxi Liver és Viril Max termékek gyógyhatásával és hatékonyságával kapcsolatban közölt állításai is valószínűsíthetően nem kellően megalapozottak. Továbbá megtévesztően utal arra is, hogy a Detoxi Liver terméket ingyen kipróbálhatják a fogyasztók.