Most már adhat kölcsön az államnak a bankban is

2014.05.30. 08:35

A bankokat is bevonja az állam a hosszabb távú lakossági állampapírok értékesítésébe - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Hétfőtől a Prémium Magyar Államkötvényt öt, a Bónusz Magyar Államkötvényt pedig hat kereskedelmi bank is forgalmazni fogja a papírokat eddig kizárólagosan forgalmazó Magyar Államkincstár mellett. A lakossági állampapírok közül eddig csak a Kamatozó Kincstárjegyet forgalmazták a bankok.

A technikai lebonyolítás megkönnyítése érdekében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új sorozatokat bocsát ki az inflációt követő és a diszkontkincstárjegyek kamatához igazodó bónuszú kötvényekből - írta az üzleti napilap.

Jövő héttől a külföldi magánszemélyek is vásárolhatnak a kétféle kötvényből. "Nem szerettük volna kizárni a határon túli magyarokat a vásárlók közül" – indokolta a döntést Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A magánszemélyek mellett a nonprofit szervezetek is jegyezhetnek ezekből az állampapírokból, az intézményi befektetőket viszont továbbra is kizárják.

A Babakötvény, a Féléves Kincstárjegy és a Prémium Euró Magyar Államkötvény értékesítése azonban továbbra is a kincstárnál marad - emeli ki a lap.