Szilárda
-4 °C
3 °C

Ennyivel többet visznek haza a főnökök, mint beosztottjaik

2014.06.02. 12:57

Egyre nagyobbra nyílik az olló a vállalatvezetők és alkalmazottak bére között az USA-ban, összegzi a portfolio.hu az AFL-CIO amerikai szakszervezet tanulmányát.

 

A vállalatvezetők fizetése mindig is magasabb volt, mint az alkalmazottaké, az olló azonban folyamatosan nyílik, jól látszik ez az Executive Paywatch projekt keretében megjelent statisztikákból. Míg 1983-ban az amerikai vállalatvezetők csupán 46-szor annyit kerestek, mint a dolgozók átlagosan, addig tavaly ez a szám már 331 volt. A cégvezérek a minimálbér 774-szeresét keresték meg tavaly. Az S&P 500 vállalatok vezetői tavaly átlagosan 11,7 millió dolláros (mostani árfolyamon közel 2,6 milliárd forint) kompenzációban részesültek.

Az elemzés kitér arra is, hogy mennyit kell dolgoznia a minimálbéren foglalkoztatottaknak, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint az ismert amerikai vállalatvezetők 1 óra alatt: 1372 órát kell dolgozniuk, mint a Walmart első emberének 1 óra alatt, vagy 528 órát akkor, ha annyit akarnak keresni, mint a Kellogg első embere óránként.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!