Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Lezárult a Takarékbank adásvétele

2014.06.02. 12:08

Lezárták a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) állami tulajdonban lévő részvényeinek adásvételét. Az értékpapírok több mint 9 milliárd forintos vételárát a vevő megfizette, az egyik eladó, a Magyar Posta Zrt. azonban addig nem ruházza át a részvényeket, amíg azokat a Fővárosi Törvényszék átmeneti végzésében elrendelt elidegenítési tilalom terheli – közölte Takarékbank értékesítésére létrehozott Közös Értékesítési Bizottság az MTI-vel.

 A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. és a Magyar Posta Zrt., valamint a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. között a Magyar Takarékbank Zrt. részvényeinek adásvétele tárgyában 2014. március 10-én létrejött jogügylet szerinti tranzakció zárása megtörtént, az értékpapírok vételárát a szövetkezeti hitelintézetek közel 75 százalékos tulajdonában álló társaság megfizette – olvasható a közleményben.

Az értékesítésre kerülő részvények vételára meghaladja a 9 milliárd forintot, amely így mind az MFB, mind a Posta számára jelentős árfolyamnyereséget jelent. A magyar állam ezzel a 2013. évi CXXXV. törvényben foglalt kötelezettségeinek eleget téve, a Takarékbankban szerzett átmeneti többségét biztosító részvénycsomagját egy szövetkezeti hitelintézeti többségű társaság részére értékesítette.

A Magyar Takarék Zrt.-ben meghatározó, csaknem 75 százalékos tulajdonosi befolyással szövetkezeti hitelintézetek rendelkeznek. A Magyar Posta Zrt. az értékpapírok átruházását nem teljesíti mindaddig, amíg azokat a Fővárosi Törvényszék átmeneti végzésében elrendelt elidegenítési tilalom terheli - áll a dokumentumban.