Natália
1 °C
7 °C

Nyugtatni próbál az NGM: tartható a költségvetés

2014.06.02. 08:00

Átmeneti a magas hiány, tartható a költségvetés, mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Banai Péter a lapnak adott interjúban azt mondta, a központi költségvetés általában „orrnehéz”, ami azt jelenti, hogy a hiány teljesülése nem időarányos, a bevételek jelentős része az év végén jelentkezik.

Az Európai Bizottság likviditási problémái, illetve egyes programok egyeztetései miatt nem utalt, vagy csak csökkentett összeget fizetett ki, így az uniós forrásrész nem érkezett be időben az államkasszába, ez mintegy 170 milliárd forint bevételkiesést jelentett, ami az éves hiány mértékéhez képest jelentős összeg.

Hozzátette: az idei év első négy hónapjában egyedi tételek is növelték a kiadásokat. Példaként említette az önkormányzati adósságok idén záruló átvállalása miatt előtörlesztésként kifizetett 68 milliárd forintot, amely a településeknél bevételként jelentkezik, az állam egészének hiányát nem befolyásolja.

Szerinte torzító tényező az is, hogy a május elsejei ünnep miatt már április végére előre kellett hozni számos állami kifizetést, nagyobb részben a közszférában alkalmazottak bérét vagy a családtámogatásokat, amelyek összesen több mint 130 milliárd forinttal növelték az áprilisi kiadásokat, ezek a tételek a májusi mérleget értelemszerűen javítják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?