Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lefejezik a Széchenyi Bank vezérkarát

2014.06.03. 13:26 Módosítva: 2014-06-03 21:52:40

Bajok vannak a Széchenyi Banknál, amelyik januárban még egy euróért akarta megvenni a nála százszor nagyobb Raiffeisen Bankot. A Hvg.hu azt írta, a bank tavaly milliárdos nagyságrendű veszteséget szenvedett el, és az is eldöntött, hogy elküldik az elnök-vezérigazgatót, Szakács Tibort, valamint két vezérhelyettesét, Deák Klárát és Lakatos Zsoltot.

Mint az közismert, a pénzintézet Töröcskei István érdekeltsége, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója egyik cégével, a T & T Ingatlanforgalmazó Zrt.-vel 51 százalékos többségi tulajdonos, a kisebbségi, 49 százalékos tulajdonrész tavaly június óta az államé.

Május 31-ig le kellett adni a 2013-as évi gazdálkodásról a beszámolót és mérleget, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilvánosan elérhető adatbázisában viszont csak június 3-án kedden reggel jelent meg a tavalyi évről szóló beszámoló. A dokumentum megerősíti a lap információit: a Széchenyi Banknál tavaly 2 milliárd forint veszteség keletkezett. Ez a Széchenyi Bank esetében nagyon komoly összeg, a bank 6,1 milliárdos jegyzett tőkéjének 30 százaléka.  A Hvg.hu szerint a mérleg elfogadása távolról sem volt zökkenőmentes, ezért is húzódhatott napokig a közgyűlés.

Az állam egyszer már, tavaly május végén 3 milliárd forinttal emelt tőkét bankban, ezzel vált 49 százalékos tulajdonossá. Akkor a tulajdonszerzés, úgy tűnt, a kormányfő régóta hirdetett tervéről szól, mely szerint a magyar bankok részesedését 50 százalékra kell emelni a magyar bankrendszerben. A kormánynak tudnia kell igazolni az EU felé, hogy tavaly jó üzlet volt beszállni a Széchenyi Bankba, és nem csak azért emelt tőkét, hogy megmentse az összeomlástól. 

Tőkét tesznek a Széchenyi Bankba 

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. részvényesei, elfogadva a magánbefektető előterjesztését 9,562 milliárd forint tőkeemelésről döntöttek a bank közgyűlésén. Az igazgatóság közgyűlés által delegált tagjai pedig június 30-i hatállyal lemondanak igazgatósági tisztségükről.

A többségi tulajdonos június 30-ig a fiatal bank építési időszakára jellemző, elmúlt időszaki veszteségének kompenzálása érdekében 3,44 milliárd forintot tőketartalékba helyez, és ezen felül 6,122 milliárd forinttal tovább növelik a bank jegyzett tőkéjét, amely ezáltal megduplázódik, 12 milliárd 244 millió forintra nő - döntöttek a hétfői közgyűlésen.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismertette: az igazgatóság közgyűlés által delegált tagjai június 30-i hatállyal lemondanak igazgatósági tisztségükről, ezáltal megteremtik a lehetőséget a vezető testület összetételének megújítására.