Erzsébet
1 °C
4 °C

Miből marad ki Putyin Brüsszelben?

2014.06.04. 15:00 Módosítva: 2014-06-04 15:05:18
Ma és holnap Brüsszelben ül össze a világ hét legerősebb gazdaságának vezetője, hogy Putyint kizárva, távollétében globális kérdésekről tárgyaljanak. Az EUrologus G7-csúcs szájbarágója.

Miután Oroszország év elején elfoglalta a Krím-félszigetet az EU és az USA szankciós politikájuk részeként a márciusi hágai nukleáris csúcstalálkozón jelezte, nem lesz G8-csúcstalálkozó a téli olimpia helyszínén, a fekete-tenger melletti Szocsiban. A rögtönzött helyszín ezért Brüsszel lett, ahol hosszú idő után újból G7 formátumban ülnek össze a legbefolyásosabb vezetők (legalábbis egykor azok voltak). Hiába elnökölné tehát elvileg idén Oroszország az elit politikai klubot, Vlagyimir Putyint meg sem hívták.

Kik részei a G7-es klubnak?

Egyesült Államok - Barack Obama elnök

Kanada - Stephen Harper

Japán - Shinzō Abe miniszterelnök

Nagy-Britannia - David Cameron miniszterelnök

Olaszország - Matteo Renzi miniszterelnök

Franciaország - Francois Hollande elnök

Németország - Angela Merkel kancellár

+1 EU - Herman van Rompuy, tanácselnök, José Manuel Barroso, EB elnök

Á la carte? Nem, a főfogás Ukrajna!

Mi mással kezdhetnék szerda esti vacsorájukat a vezetők mint, hogy részletesen tárgyaljanak Oroszországról és az elnökválasztás utáni ukrán helyzetről.

Az EU és a USA is több elítélő állásfoglalást tett közzé az utóbbi hetekben az orosz katonai agresszióra, az ukrán szeparatisták moszkvai támogatására és az Ukrajna területi szuverenitásának megsértésére reagálva. A vacsorán azonban Ukrajna kapcsán az ország nyugati törekvéseinek támogatása, gazdasági segítségnyújtás és a demokrácia megerősítése lesznek a fő témák.

Eközben az EU folytatja 11 milliárd eurós támogatási vállalásai kifizetését. Ezek közt van egy 1,6 milliárd eurós makro-finanszírozási segítségnyújtás az ország folyómérleg-egyenlegének kisegítésére és egy 365 millió eurós keret a demokratikus reformok megvalósítására, a civil társadalom erősítésére és a szociális és gazdasági fejlesztésekre. Tovább folytatódik közben az április 23-án politikai szinten már aláírt EU-Ukrajna szabad-kereskedelmi megállapodás részleteinek elfogadása.

A legnagyobb falat: globális gazdasági kérdések

A várakozások szerint a munkahelyteremtés lesz a legégetőbb kérdés amiről a találkozó második napjának reggelén egyeztetnek a vezetők. A globális közgazdasági konszenzus szerint ugyanis miközben a 2008-as válság javán immár túl van a világ, továbbra is aggasztóan magas a munkanélküliség. A fő hívószavak csak az újszülötteknek újak: ifjúsági munkahelyteremtés, fenntartható foglalkoztatás, strukturális reformok.

Az EU idén 1,6 százalékos növekedéssel számol, mely jövőre 2 százalékra nőhet miközben tavaly nyár óta nem nő tovább a munkanélküliek száma, igaz érdemben nem is csökkent azóta.

Tovább egyeztetnek majd a kormányfők az adóelkerülés elleni közös lépésekről és halad az egységes globális adó információ csere mechanizmus felállításáról szóló tárgyalás is. Ezek mellett miközben a legutóbbi válság éppen a regionális protekcionizmus erősödését hozta magával, téma lesz a piaci protekcionizmus elleni küzdelem a csütörtök reggeli etapban. 

Mumus és a muszáj: Energia- és klíma kérdések

A második csütörtöki tárgyalási szakaszban az ukrán helyzet tükrében a májusi római G7 energiaminiszteri ülésen körvonalazottak alapján folytatódik a közös gondolkodás. A szájkarate helyett azonban azt ígérik a fejesek, hogy konkrét az országok által megvalósítandó lépésekről lesz szó, melyek közösen átfogó, diverz, ellenálló és az alacsony CO2-kibocsátás felé mozduló energiapolitikává állnak össze. A fókusz természetesen az energiaforrások és szállítóútvonalak diverzifikációján lesz a kibocsátáscsökkentés szem előtt tartása mellett.

Klímaváltozás ügyében mintha csak a 2009-es koppenhágai ENSZ klímacsúcs óta megállt volna az idő, miközben az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) jelentései pont ellentétes megállapításokra jutnak. A G7 csúcson ennek ellenére a világ vezető széndioxid-kibocsátói továbbra is az ipari forradalom előtthöz képest a Föld átlaghőmérsékletének maximum két Celsius fokos emelkedése melletti elkötelezettségükről tesznek várhatóan tanúbizonyságot. Ne feledjük ebben a sztoriban vastagon az USA a rossz fiú, aki minden eddigi nemzetközi fórumon szembement egy globális alkunak, Eközben az EU kissé naivan, de ambiciózus célok mentén tárgyalt (sikertelenül). A közös cél azonban hivatalosan ezúttal is a 2015-ös párizsi ENSZ klímacsúcson egy új globális klímarezsim létrehozása lesz.

Mostoha: fejlesztéspolitika

A csütörtöki ebéden végül a fejlesztéspolitika zászlaja alatt téma lesz az anyák, újszülöttek és gyerekek egészségvédelmére fókuszáló Muskoka kezdeményezés, a globális védőoltás és immunizációt zászlajára tűző GAVI szövetség és az Új élelmiszer-biztonsági és táplálási szövetség mely, a 2010-es G8-csúcs nyomán a Deauville partnerség néven lett elkeresztelve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?