Most sokaknak kellett Matolcsy ingyenhitele

2014.06.04. 15:23

Az egy hónappal korábbi 125,7 milliárdról 175,0 milliárdra nőtt az MNB növekedési hitelprogramja második szakaszának kihasználtsága. Az eddig kihelyezett hitelek 61 százaléka beruházási célú új hitel – írja a portfolio.hu az MNB adatai alapján.

 A 175,0 milliárd forintnyi szerződésből a hitelintézetek idáig 141,4 milliárd forintot folyósítottak a programban részt vevő kis- és közép-vállalkozásoknak. Ez 5902 ügyletet és 4646 vállalkozást jelent.

A leszerződött 175 milliárd forint több mint 98 százaléka új hitel (a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet). Az első pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 7,1 év, az új forgóeszközhiteleké 11 hónap, az EU-s hitelek esetében pedig 1,6 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 7,5 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 11 hónap.

A nagybankok kihelyezéseinek közel felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban. Vállalatméret szerint tekintve megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem, javítás ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul - közölte az MNB.