Judit
3 °C
7 °C

Lecsaptak a webes kamupatikákra

2014.06.05. 08:21

Egyetlen hét alatt harmincezer illegális gyógyszerhirdető és -forgalmazó webfelületet "zártak be", több mint félmillió csomagot vizsgáltak át világszerte egy összehangolt nemzetközi ellenőrzés keretében - hivatkozik a Népszabadságra az MTI.

A lap írása szerint a Pangea VII elnevezésű akció az interneten zajló illegális gyógyszer-kereskedelem visszaszorítására indult, az ellenőrzésben 111 ország 200 hatósága vett részt. Magyarországon a NAV, a rendőrség, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (GYEMSZI OGYI) vett részt a munkában.

A magyar hatóságok 49 olyan weboldalt találtak, amelyek kifejezetten a magyar fogyasztókat szolgálják ki. Az ellenőrzés része volt a próbavásárlás, amelynek során 27 weboldalról vettek potenciaerősítőt, fogyasztó, illetve testépítő szereket, ám mindössze 20 portál teljesítette a megrendelést - számol be a lap.

A GYEMSZI OGYI laboratóriumában 24 mintát vizsgáltak be, ezek között 8 olyan táplálék-kiegészítőt találtak, amelyek gyógyszerhatóanyagot is tartalmaztak. A többi Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer volt, amelynek minőségére, illetve arra, hogy nem ártalmas a szedése, a gyártó semmilyen garanciát nem vállalt.

A laboratóriumi eredmények alapján a GYEMSZI OGYI az illegális weboldalak üzemeltetői ellen feljelentést tesz, egyúttal kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását is.