Átvilágították a General Motorst, és nem örültek az eredménynek

2014.06.05. 19:50

Nagyon sok hibát tárt fel a General Motors (GM) amerikai autógyártó vállalat belső vizsgálata, amelyik azt elemezte, hogyan maradhatott éveken át javítás nélkül egy súlyos műszaki meghibásodás a vállalat autóinál, írja az MTI.

Mary Barra vezérigazgató csütörtökön ismertette a vizsgálat eredményeit. Elmondta, hogy összesen tizenöt embert (többségében vezető pozíciókat betöltő mérnököket és ügyvédeket) bocsátottak el, és öten kaptak figyelmeztetést, mert a GM egyes munkatársai 2001 óta tudták, hogy bizonyos autóknál balesetveszélyesek a gyújtáskapcsolók, de ez csak idén került nyilvánosságra.

A vezérigazgató szerint nem szándékos titkolózás történt, de így is felelőtlen és inkompetens döntések sorozatát hozták a GM-nél. A GM szerint összesen tizenhárom haláleset köthető a hibás gyújtáskapcsolókhoz, és idén 2,6 millió autót hívtak vissza szervizelésre emiatt.

Mary Barra szerint „brutálisan kemény” vizsgálatot folytattak le, és aggasztó eredményeket kaptak. Néhány munkatárs tettei miatt cserbenhagyták az ügyfeleiket, de a vizsgálat számos javaslatot tartalmaz a GM működésének átalakításához. A változtatások mellett a GM kártérítési programot is indít az áldozatok családtagjai és a meghibásodás miatt sérüléseket szenvedők számára.

A GM gondjai ezzel még nem értek véget, az igazságügyi minisztérium még mindig vizsgálatot folytat a cég ellen, és a fogyasztók is perek sorozatát akarják indítani.