Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Döbbenetes összefüggésre bukkantak az ellenzék és a trafikrablók között

2014.06.06. 11:24

Miért olyan sok a rablás a trafikokban? Gyulay Zsolt szerint a politika keze lehet a dologban. Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója legalábbis az MTI-nek azt mondta:

Amióta lezajlottak a választások, azóta nemigen hallani a médiában ilyen bűncselekményekről.

Mégis hogy érthette ezt Gyulay?

 • 2031
  A választások óta már nem számol be a média a trafikrablásokról
 • 1399
  A rablókat az ellenzék irányította
 • 934
  Soha nem is voltak trafikrablások, csak az ellenzék manipulálta a közvéleményt
 • 869
  Politika
 • 831
  Az új Fidesz-győzelem után már nem mernek rabolni a rablók

Arra a felvetésre, miszerint a rablókat csábíthatja, hogy a trafikok lesötétített üveg mögött, zárt helyiségben működnek, a vezérigazgató úgy reagált: a jogszabály csak azt írja elő, hogy kintről ne lehessen látni a belül lévő dohánytermékeket. „Erre sok ügyes megoldás létezik” – mondta.

Szerinte a „sok hisztéria ellenére” a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagos állami hatáskörbe vonásával a kormány elérte a fő célkitűzéseket: sikerült jelentősen csökkenteni a fiatalkorúak dohányzását, és „elindult a feketekereskedelem felszámolása”.

Mondjuk, Gyulay egy másik mondatában meg azt mondta, a korábbi években 30-ról 4 százalékra csökkentett illegális forgalom 12 százalékra ugrott a rendszer bevezetése óta. Ez azonban szerinte természetes, hiszen nőttek az árak, és korlátozott lett a forgalom. Meg egyébként is, más országokban is van feketekereskedelem.

Gyulay Zsolt elismerte, hogy a rendszer döcögősen indult, de szerinte ez érthető, hiszen az átalakítás során rengeteg érdek ütközött. A korábbi közel 40 ezer értékesítési pont helyett jelenleg mintegy 6 ezer dohánybolt működik. A jövőt illetően a vezérigazgató nem tud olyan változtatási szándékról, amely a trafikosokat negatívan érintené, szerinte jól működik a rendszer, beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?