Döbbenetes összefüggésre bukkantak az ellenzék és a trafikrablók között

2014.06.06. 11:24

Miért olyan sok a rablás a trafikokban? Gyulay Zsolt szerint a politika keze lehet a dologban. Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója legalábbis az MTI-nek azt mondta:

Amióta lezajlottak a választások, azóta nemigen hallani a médiában ilyen bűncselekményekről.

Mégis hogy érthette ezt Gyulay?

Arra a felvetésre, miszerint a rablókat csábíthatja, hogy a trafikok lesötétített üveg mögött, zárt helyiségben működnek, a vezérigazgató úgy reagált: a jogszabály csak azt írja elő, hogy kintről ne lehessen látni a belül lévő dohánytermékeket. „Erre sok ügyes megoldás létezik” – mondta.

Szerinte a „sok hisztéria ellenére” a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagos állami hatáskörbe vonásával a kormány elérte a fő célkitűzéseket: sikerült jelentősen csökkenteni a fiatalkorúak dohányzását, és „elindult a feketekereskedelem felszámolása”.

Mondjuk, Gyulay egy másik mondatában meg azt mondta, a korábbi években 30-ról 4 százalékra csökkentett illegális forgalom 12 százalékra ugrott a rendszer bevezetése óta. Ez azonban szerinte természetes, hiszen nőttek az árak, és korlátozott lett a forgalom. Meg egyébként is, más országokban is van feketekereskedelem.

Gyulay Zsolt elismerte, hogy a rendszer döcögősen indult, de szerinte ez érthető, hiszen az átalakítás során rengeteg érdek ütközött. A korábbi közel 40 ezer értékesítési pont helyett jelenleg mintegy 6 ezer dohánybolt működik. A jövőt illetően a vezérigazgató nem tud olyan változtatási szándékról, amely a trafikosokat negatívan érintené, szerinte jól működik a rendszer, beváltotta a hozzá fűzött reményeket.