Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Júniusban dönthet az Interpol Hernádiról

2014.06.06. 17:06

Az Interpol döntésére vár a horvát belügyminisztérium. Reményeik szerint a napokban döntés születik a szervezetnél, hogy mi lesz a sorsa a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezréigazgató ellen kiadott körözésnek, amelyet még februárban függesztett fel az Interpol.

A horvát belügyminisztérium közlése szerint februárban a horvát rendőrség tudta nélkül vonták vissza ideiglenesen a Hernádi Zsolt elleni körözési parancsot, mert erre tett javaslatot az Interpol belső adatellenőrző bizottsága (CCF).

Miután a Hernádi Zsolt elleni nemzetközi körözést felfüggesztették, az Interpol zágrábi irodája adatigénylési kérelmet kapott a CCF-től, hogy a CCF véglegesen dönthessen róla, hogy az Interpol nemzetközi szinten körözni kezdi-e Hernádi Zsoltot. A kért információt elküldték a CCF-hez, a döntés június elejére várható - nyilatkozta pénteken Jelena Bikic a belügyminisztérium szóvivője a Hina hírügynökségnek.

Hernádit azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fizettetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogai a Molhoz kerüljenek.

Az ügyben a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) március 31-én emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. A zágrábi megyei bíróság hétfőn, június 9-én dönt róla, hogy elutasítja, elfogadja, vagy véglegesítésre visszaküldi az ügyészségnek a vádiratát. A bíróság valószínűleg azt az indítványt is megvizsgálja, hogy Hernádi Zsolt távollétében folytassák le az ellene indult eljárást.