MNB: Éledezik a hitelezés

2014.06.06. 12:49

A hosszú lejáratú vállalati hitelek iránti kereslet növekedéséről, a lakossági hitelkihelyezések, valamint a kkv-hitelállomány örvendetes bővüléséről számolt be ma közzétett Hitelezési folyamatok című kiadványában az MNB, írja a portfolio.hu. A vállalati és a lakáshitelek feltételei érdemben nem enyhülnek, a fogyasztási hitelek esetében azonban lazítanak hitelfeltételeiken a bankok.

A bankrendszer működése továbbra is visszahúzza a reálgazdasági növekedést - állapítja meg az előzetes adatok alapján készült Pénzügyi Kondíciós Index (PKI) alapján a jelentés.

Miközben (tranzakciós alapon) a vállalatok hitelállománya 1,3 százlékkal visszaesett, a kkv-ké 0,5 százalékkal emelkedett az első negyedévben, köszönhetően a növekedési hitelprogramnak (NHP). A teljes vállalati hitelállományt ezúttal a törlesztések (-91 milliárd) mellett a hitelleírások és átsorolások (-52 milliárd), valamint egy nagybank kapcsolt vállalkozásának tulajdonosi hitel-visszafizetése (-30 milliárd) is csökkentette.

A vállalati hitelfeltételek érdemben nem változtak, az NHP-hitelek elutasítási rátája közel megegyezik az egyéb hitelekével. Az újonnan kötött vállalati forinthitelek kamatlába jellemzően tovább csökken. A bankok válaszai alapján nő a hosszú lejárati hitelek iránti kereslet a rövid lejáratúakkal szemben.

A lakossági hitelezést továbbra is a devizahitel-állomány leépülése határozza meg, ugyanakkor érdemben nőtt a háztartási hitelek volumene tavalyhoz képest. Miközben a lakáshitelek hitelfeltételei számottevően nem változtak, a fogyasztási hitelek esetében enyhültek, és a bankok további enyhülésre számítanak. Ez elsősorban a nem ár jellegű feltételekben testesül meg.