Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MNB: Éledezik a hitelezés

2014.06.06. 12:49

A hosszú lejáratú vállalati hitelek iránti kereslet növekedéséről, a lakossági hitelkihelyezések, valamint a kkv-hitelállomány örvendetes bővüléséről számolt be ma közzétett Hitelezési folyamatok című kiadványában az MNB, írja a portfolio.hu. A vállalati és a lakáshitelek feltételei érdemben nem enyhülnek, a fogyasztási hitelek esetében azonban lazítanak hitelfeltételeiken a bankok.

A bankrendszer működése továbbra is visszahúzza a reálgazdasági növekedést - állapítja meg az előzetes adatok alapján készült Pénzügyi Kondíciós Index (PKI) alapján a jelentés.

Miközben (tranzakciós alapon) a vállalatok hitelállománya 1,3 százlékkal visszaesett, a kkv-ké 0,5 százalékkal emelkedett az első negyedévben, köszönhetően a növekedési hitelprogramnak (NHP). A teljes vállalati hitelállományt ezúttal a törlesztések (-91 milliárd) mellett a hitelleírások és átsorolások (-52 milliárd), valamint egy nagybank kapcsolt vállalkozásának tulajdonosi hitel-visszafizetése (-30 milliárd) is csökkentette.

A vállalati hitelfeltételek érdemben nem változtak, az NHP-hitelek elutasítási rátája közel megegyezik az egyéb hitelekével. Az újonnan kötött vállalati forinthitelek kamatlába jellemzően tovább csökken. A bankok válaszai alapján nő a hosszú lejárati hitelek iránti kereslet a rövid lejáratúakkal szemben.

A lakossági hitelezést továbbra is a devizahitel-állomány leépülése határozza meg, ugyanakkor érdemben nőtt a háztartási hitelek volumene tavalyhoz képest. Miközben a lakáshitelek hitelfeltételei számottevően nem változtak, a fogyasztási hitelek esetében enyhültek, és a bankok további enyhülésre számítanak. Ez elsősorban a nem ár jellegű feltételekben testesül meg.