Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Putyin: Akkor Európa nem kap tőlünk gázt

2014.06.07. 00:38

Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken kijelentette: országa kész korlátozni az Európába irányuló gázszállításokat, ha Ukrajnát fordított irányú (reverz) szállításokkal fogják ellátni gázzal. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség péntek éjjeli híre szerint Putyin erről franciaországi útjának befejeztével beszélt újságíróknak.

„Nagyon nagy kockázatok vannak. Ha valaki reverzszállításokkal akarja rendezni Ukrajna gázellátási problémáit, két dolog miatt is tévedésben van. Egyrészt: ha meglátjuk, hogy valaki megsérti a gázszállítási megállapodásokat, csökkenteni fogjuk a (gáz)mennyiséget, és egyszerűen fizikailag nem lesz elegendő gáz az európai piacon” – mondta Putyin. A második problémának a gázadósságot nevezte, nyilvánvalóan Ukrajnára célozva.

Putyin kijelentésével összefüggésben az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ukrajna megpróbálja diverzifikálni a gázszállításokat: reverzszállításokról tárgyal Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával.

A Naftogaz ukrán gázipari cég május közepén jelentette be, hogy Ukrajna szerződött az egyik legnagyobb európai gázipari céggel, amely hamarosan reverz gázszállítás keretében juttat földgázt Magyarországról Ukrajnának. A megállapodással összhangban nem hozta nyilvánosságra a szóban forgó cég nevét.

A szlovák Eustream gázszállító vállalat várhatóan szeptember 1-jén kezdi meg a reverzgázszállításokat Ukrajnába.

Az orosz gázipari óriás, a Gazprom az érvényben lévő szállítási szerződések értelmében vétójoggal rendelkezik a szállítási irány megfordításának kérdésében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!