Ödön
1 °C
11 °C

Újabb álnok támadás érte Magyarországot

2014.06.07. 09:14 Módosítva: 2014-06-07 10:31:12

Jelentősen túlszaporodtak idén a mezei pockok az ország déli és középső részein: a Gabonatermesztők Országos Szövetsége becslése szerint 500 ezer tonna terméskiesést okozhat a rágcsálóinvázió, írja az MTI. 

Lehetett számítani a pocokinvázióra

Vancsura József, a GOSZ elnöke szerint a gazdák jelentős bevételkiesést szenvedhetnek el, ilyen típusú kárra ráadásul nincs biztosítás. A GOSZ egyébként már korábban is jelezte, hogy az enyhe tél után esetleg pocokinvázióra is lehet számítani, és szorgalmazta, hogy a gazdák időben kezdjék meg a védekezést.

Ez persze egy hód, nem a gabonagyilkos pocok
Ez persze egy hód, nem a gabonagyilkos pocok
Fotó: giphy.com

A pocokméreg a nyulakat is megöli

Magyarországon három, mezei pocok elleni rágcsálóirtó készítménynek van állandó engedélye, az Arvalin LR-nek, a Polytanolnak és a Delunak. A Redentin 75 RB-t csak szükséghelyzeti engedély birtokában lehet használni. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság az ország déli megyéiben és középső területein május 30.- július 31. között engedélyezte a szer használatát a kalászosok és a repce védelmére, és jelezte: ha a rágcsáló tovább szaporodik a lucernásokban, akkor az engedélyt módosítják. A Redentin 75 RB használatához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain. Jordán László, a Nébih elnökhelyettese jelezte: most először adták ki az engedélyt a méreg kiszórására légi úton. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a méreg

veszélyt jelenthet a vadnyulakra

ezért a gazdáknak gondoskodniuk kell a nyulak elriasztásáról.

Katasztrofális a helyzet Baranyában

Katasztrofálisnak nevezte a Baranyában okozott pocokinváziós helyzetet a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója, Kurucz Sándor:

Nem emlékszem arra, hogy a rágcsáló ekkora kárt okozott volna 35 éves pályafutásom alatt!

100 négyzetméterenként két lakott járat esetén már ajánlott a védekezés, de Bóly, Kislippó, Beremend térségében nem ritka a 35-40 lakott járat sem, így nem csoda, hogy ott egyes helyeken úgy néz ki a termés, mintha már arattak volna. Kurucz szerint a mezei pocok ebben a térségben amúgy is jól érzi magát, folyamatosan védekezni kell ellene, ám ez az idén kevés volt a szaporulat megállításához. Hozzátette: az elmúlt napokban már 3500 hektár vegyszeres kezelésére adtak be engedélykérelmet.

Békésben sincs béke

Békés megyében a pockok  50-70 hektáros egybefüggő területeket taroltak le, közölte a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója, Fári Zoltán. A védekezésre engedélyezett 100 tonna Redentin 75 RB két nap alatt elfogyott, ezért újabb kétszáz tonnára adtak be engedélykérelmet. Az erősen fertőzött gócokban jelentős a kár, 

egyes területeken a teljes termés odaveszett.

Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója elmondta: a megyében sok a rágcsáló a Békéssel közös határszakaszon, valamint a Maros völgyében, míg a Duna-Tisza közi homokos talajú területeken jobb a helyzet.

Jelentés Tolna megyéből

Tolna megyében eddig 500 hektáron kértek engedélyt a termelők a mezei pockok irtására. Gabi Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta:

  • a Sárközben,
  • Decsen,
  • Őcsényben
  • és Bátán

jelent problémát az állat túlszaporodása. Az érintett területeken száz négyzetméterenként 15-20 lakott járatot észleltek, itt becslések szerint 25-60 százalékos terméskiesés várható. Az irtáshoz szükséges készítményt a termelőnek kell megvennie, az engedélyezett mennyiség hektáronként 20-40 kilogramm. A legmagasabb engedélyezett dózis használata esetén az irtás egy hektáron mintegy 16 ezer forintba kerül. Tolnában elegendő Redentin 75 RB áll rendelkezésre, az eddig jelzett 500 hektáron 16 tonnát használnak fel. A szert kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével lehet használni.

A '60-as évek óta nem volt ekkora pocokinvázió!

Jász-Nagykun-Szolnok megye minden térségében sok a pocok, de tarrágás egyelőre csak kisebb táblarészeken figyelhető meg, mondta Holló László, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője. Az igazgató szerint

A megyében legutóbb az 1960-as évek derekán szaporodott el ilyen mértékben a mezei pocok!

Vihar előtti csend a Kiskunságban

Bács-Kiskunban a pockok jobbára a megye nyugati, Duna-menti részén, illetve a déli területeken szaporodtak el, az itteni kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához eddig mindössze három termelői megkeresés érkezett, mondta Mandula Róbert, az igazgatóság helyettes vezetője.

Zalában már előre felkészültek az invázióra

Zalában a tömeges előfordulás ellenére sem okozott jelentős gazdasági károkat a pocok, mert a szükséges védekezést az érzékeny és erősen fertőzött területeken elvégezték, közölte Szabó Gábor, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága. Az igazgatóság tavaly októbertől idén márciusig 522 hektáron járult hozzá a védekezéshez a megyében.

Nincs semmi jele a pocokinváziónak
  • Vas,
  • Somogy,
  • Komárom-Esztergom,
  • Győr-Moson-Sopron
  • és Veszprém megyékben 

és egyelőre Fejér megyében sem volt szükség különleges intézkedésekre.

De mitől is rettegnek ennyire a magyar gazdák?

A mezei pocok (latinul: Microtus arvalis) egy egész Európában elterjedt, nagyon gyorsan szaporodó, falánk állat. Hossza mindössze 8-10 centiméter, a farka 3-4 centiméter, testtömege 20-30 gramm. Mindenféle növényt örömmel fogyaszt, így szinte minden szántóföldi növényünben kárt tesz, a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig. De magok, füvek, gyökerek, levelek, gyümölcsök, bogyók, makk és dió is szerepelnek az étlapján. 

 Kedvező időjárási körülmények között (enyhe tél, kevés csapadék) a mezei pockok óriási mértékben elszaporodhatnak. Ilyenkor néha vándorösztönük is feltámad, és a lemmingekhez hasonlóan tömegesen kelnek útra. Az inváziós sereg viszont később magától összeomlik, mert a nagy egyedsűrűség olyan stresszhatást vált ki, melynek hatására viselkedésük megváltozik, és tömegesen pusztulnak el. (forrás: Wikipédia)

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?