Jolán
2 °C
4 °C

Ezt mondják Matolcsyék a bitcoinról

2014.06.10. 14:36

A virtuális pénzek kockázatosak, szabályozatlanok, visszaélések áldozatául eshetnek az ezeket használók – véli az MNB. A jegybanknál nem tartják reálisnak, hogy áttörést hoznak a fizetésekben, de nem kívánják a bitcoin és társaik halálát, írta a Portfolio.hu.

Ahogyan a világ legtöbb jegybankja, az MNB sem tiltja meg a virtuális pénzek használatát, így a jegybank friss állásfoglalása tulajdonképpen jó hír a bitcoinhíveknek. A nemzetközi példák közül a legelterjedtebb gyakorlatot alkalmazták: figyelmeztetnek a virtuális pénzekhez kapcsolódó kockázatokra, de nem tisztázzák a használatukhoz fűződő jogi kereteket.

Az MNB szerint a virtuális pénzek a pénzügyi válság termékei: azért jöttek létre, hogy alternatívát jelentsenek a hagyományos bankrendszerben használatos törvényes fizetőeszközökkel szemben, csak elektronikus fizetésekre alkalmasak, nincs hatóságilag felügyelt kibocsátójuk, a tranzakciókat az adott fizetőeszköz saját hálózata hitelesíti, amelyeknek nincs jegybanki felvigyázója. A bitcoinnál a fogyasztókat védő felelősségi, fogyasztóvédelmi és kárviselési szabályok hiánya jelentősen növeli a kockázatokat, a virtuális pénzeket használók visszaéléseknek eshetnek áldozatul.

Ha például illetéktelenek férnek hozzá a virtuális pénzt tároló tárcákhoz, akkor a tulajdonost nem védi intézményi garanciavállalás akkor sem, ha nem a fogyasztó hibája miatt lopták el pénzét, a virtuális fizetőeszközök birtoklásából és használatából származó problémák hosszabb távon a hagyományos elektronikus fizetési eszközökre is negatív hatással lehetnek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?