Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindenki erősödik, csak a forint nem

2014.06.10. 08:59

Miközben a nemzetközi tőzsdék sorozatosan új csúcsokra futnak, addig a forint meglehetősen nyugodtan viselkedik. Az euróval szembeni árfolyam a hétfői ünnepnapon is mérsékelten mozdult meg, és a kedd reggel is hasonlóképp indul.

Jól mennek a régiós devizák,  de ehhez képest a forint piaca igencsak nyugodt, írja a Portfolio.hu. A hétfői kereskedésben – a hazai befektetők az ünnepnap miatt nem voltak jelen a piacon – minimálisan gyengült a forint, az euróval szembeni jegyzések a 304-es szint felett is jártak. Kedd reggel ennél kissé erősebb szinten indított a forint, 303,60 körül járt az euró.

A feltörekvő piaci devizák erejét segíti a nemzetközi piacokon látható kedvező hangulat. Az egyes devizák piacán azonban ez eltérően csapódik le. Ennek oka, hogy az Európai Központi Bank által múlt csütörtökön bejelentett intézkedések – piaci vélemények szerint – egyes jegybankoknak újabb muníciót adnak a lazább monetáris politikához. Ilyen lehet a Magyar Nemzeti Bank, a további kamatcsökkentések pedig nem kedveznek a forint erejének.

Ezzel szemben elemzői vélemények szerint a lengyel jegybank nem változtat az irányadó rátáján a jövőben, ami pedig a zlotynak kedvez. Nem véletlen, hogy a lengyel fizetőeszköz 14 havi csúcsánál jár.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A keddi kereskedésben nem várható fontos makrogazdasági adat külföldről, így leginkább hangulatalapú kereskedésre lehet számítani. Magyar makroadatok sem látnak napvilágot, viszont fontos esemény lesz, hogy Varga Mihály régi-új nemzetgazdasági miniszter ma tárgyal a Magyar Bankszövetség képviselőivel a devizahitelesek megsegítésének témájában.