Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Bulgária már majdnem olyan bóvli, mint mi

2014.06.13. 21:13

A befektetésre ajánlott kategória aljára minősítette vissza Bulgária hosszú futamidejű államadósságának kockázati osztályzatát pénteken a Standard & Poor's. Az ország devizában és hazai valutában fennálló hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának besorolását az eddigi "BBB/A-2"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3"-ra rontotta.

Az új osztályzat kilátása stabil, ami arra vall, hogy az S&P egyelőre nem tervez újabb leminősítést. Ha azonban a cég innen még tovább rontaná a bolgár adósbesorolást, azzal Bulgária hosszú futamidejű államadósságának minősítése a Standard & Poor's listáján átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba. A "BBB mínusz" osztályzat ugyanis a befektetési ajánlású kategória alsó széle a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, írja az MTI. 

A Standard & Poor's a pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében közölte: a bolgár gazdaság szerkezeti korlátai akadályozzák a gazdasági növekedést és hátrányosan hatnak az intézményrendszer működési hatékonyságára is. E tényezők annál is inkább nagy jelentőségűek, mivel a bolgár gazdaság növekedése egyébként is gyenge, és magas a munkanélküliség.

Az üzleti bizonytalanságot kormányzati lépések is fokozzák, például az, hogy a bolgár állami energiafelügyelet kezdeményezte a külföldi tulajdonú áramellátó társaságok engedélyének visszavonását. Az ilyen intézkedések erőteljes negatív jelzések a potenciális befektetők számára - áll a Standard & Poor's indoklásában.

Az S&P szerint ebben a környezetben a bolgár gazdaság nem tud lendületbe jönni. A cég adatai szerint a 2010-2013-as időszakban a bolgár hazai össztermék (GDP) átlagos évenkénti növekedési üteme nem érte el az 1 százalékot, és ez nem volt elégséges a 13 százalékos munkanélküliség érdemi csökkentéséhez.

A bolgárok ezzel a döntéssel egyebek mellett Romániával, Azerbajdzsánnal és Oroszországgal kerültek egy csoportba az S&P-nél, de ide sorolták Brazíliát is. A hitelminősítőnél Magyarország már a bóvli kategóriában, BB besorolásban van, többek között Jordániával és Costa Ricával egy társaságban.