Erzsébet
1 °C
4 °C

Bulgária már majdnem olyan bóvli, mint mi

2014.06.13. 21:13

A befektetésre ajánlott kategória aljára minősítette vissza Bulgária hosszú futamidejű államadósságának kockázati osztályzatát pénteken a Standard & Poor's. Az ország devizában és hazai valutában fennálló hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának besorolását az eddigi "BBB/A-2"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3"-ra rontotta.

Az új osztályzat kilátása stabil, ami arra vall, hogy az S&P egyelőre nem tervez újabb leminősítést. Ha azonban a cég innen még tovább rontaná a bolgár adósbesorolást, azzal Bulgária hosszú futamidejű államadósságának minősítése a Standard & Poor's listáján átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba. A "BBB mínusz" osztályzat ugyanis a befektetési ajánlású kategória alsó széle a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, írja az MTI. 

A Standard & Poor's a pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében közölte: a bolgár gazdaság szerkezeti korlátai akadályozzák a gazdasági növekedést és hátrányosan hatnak az intézményrendszer működési hatékonyságára is. E tényezők annál is inkább nagy jelentőségűek, mivel a bolgár gazdaság növekedése egyébként is gyenge, és magas a munkanélküliség.

Az üzleti bizonytalanságot kormányzati lépések is fokozzák, például az, hogy a bolgár állami energiafelügyelet kezdeményezte a külföldi tulajdonú áramellátó társaságok engedélyének visszavonását. Az ilyen intézkedések erőteljes negatív jelzések a potenciális befektetők számára - áll a Standard & Poor's indoklásában.

Az S&P szerint ebben a környezetben a bolgár gazdaság nem tud lendületbe jönni. A cég adatai szerint a 2010-2013-as időszakban a bolgár hazai össztermék (GDP) átlagos évenkénti növekedési üteme nem érte el az 1 százalékot, és ez nem volt elégséges a 13 százalékos munkanélküliség érdemi csökkentéséhez.

A bolgárok ezzel a döntéssel egyebek mellett Romániával, Azerbajdzsánnal és Oroszországgal kerültek egy csoportba az S&P-nél, de ide sorolták Brazíliát is. A hitelminősítőnél Magyarország már a bóvli kategóriában, BB besorolásban van, többek között Jordániával és Costa Ricával egy társaságban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?