Nyolc és fél évet kap Sanader

2014.06.13. 17:04

Tíz évről nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre enyhítette az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre kiszabott büntetést a horvát legfelsőbb bíróság pénteken a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében, jelentette be Kresimir Devcic, a zágrábi megyei bíróság szóvivője. A döntés akár jogalapul szolgálhat a Mol Nyrt. és Zágráb között 2009-ben kötött részvényesi megállapodás felbontására, írta az MTI.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen ítélte tíz év szabadságvesztésre háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt. Korábban a horvát köztelevízió (HRT) úgy vélte, amennyiben a legfelsőbb bíróság helyben hagyja a megyei bíróság ítéletét, az nagyban erősítené a horvát kormány esélyeit a Mol ellen indított jogi eljárásban, és további nyomásként nehezedne a magyar igazságszolgáltatásra.

A dolgot viszont bonyolítja, hogy idő közben Magyarországon is lefolytattak egy eljárást Hernádi Zsolt ellen, amelyben a bíróság első fokon kimondta a Mol-vezér ártatlanságát. Ha az ítélet jogerős lesz, azt elvileg uniós országként Horvátországnak is tiszteletben kell majd tartania. Így akár annak dacára, hogy most a horvátok úgy találták, hogy Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, kimondhatják azt is, hogy Hernádi és a Mol nem fizetett kenőpénzt Sanadernek.

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében. A Mol még tavaly november végén jelentette be, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, hogy megvédje horvátországi befektetéseit. A horvát kormány januárban fordult az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához a vita rendezésének érdekében.