Erzsébet
1 °C
4 °C

Nyolc és fél évet kap Sanader

2014.06.13. 17:04

Tíz évről nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre enyhítette az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre kiszabott büntetést a horvát legfelsőbb bíróság pénteken a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében, jelentette be Kresimir Devcic, a zágrábi megyei bíróság szóvivője. A döntés akár jogalapul szolgálhat a Mol Nyrt. és Zágráb között 2009-ben kötött részvényesi megállapodás felbontására, írta az MTI.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen ítélte tíz év szabadságvesztésre háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt. Korábban a horvát köztelevízió (HRT) úgy vélte, amennyiben a legfelsőbb bíróság helyben hagyja a megyei bíróság ítéletét, az nagyban erősítené a horvát kormány esélyeit a Mol ellen indított jogi eljárásban, és további nyomásként nehezedne a magyar igazságszolgáltatásra.

A dolgot viszont bonyolítja, hogy idő közben Magyarországon is lefolytattak egy eljárást Hernádi Zsolt ellen, amelyben a bíróság első fokon kimondta a Mol-vezér ártatlanságát. Ha az ítélet jogerős lesz, azt elvileg uniós országként Horvátországnak is tiszteletben kell majd tartania. Így akár annak dacára, hogy most a horvátok úgy találták, hogy Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, kimondhatják azt is, hogy Hernádi és a Mol nem fizetett kenőpénzt Sanadernek.

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében. A Mol még tavaly november végén jelentette be, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, hogy megvédje horvátországi befektetéseit. A horvát kormány januárban fordult az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához a vita rendezésének érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?