Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Románia keménykedik az IMF-fel

2014.06.13. 07:52

A román kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyása nélkül tervezi csökkenteni 5 százalékkal októbertől a társadalombiztosítási járulékot a munkáltatók számára - derült ki csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök bejelentéséből. A csökkentés részletei egyelőre nem ismertek.

De mivel pótolják?

A kormányfő elmondta, hogy jövő szerdán a kormány elfogadja az erről szóló törvénytervezetet, amelyet a parlament elé terjeszt, hogy az intézkedésnek minél szélesebb körű politikai támogatottsága legyen. Ponta szerint ez nem jár adóemeléssel, és nem kell módosítani a makrogazdasági célszámokat sem, így az államháztartási hiánycél sem változik.

A miniszterelnök elismerte, az IMF nem támogatja az intézkedést. A bukaresti kormány csütörtökön tárgyalt Románia nemzetközi hitelezőivel, akikkel nem jutott közös nevezőre ebben a kérdésben. A tervezett intézkedés következtében 850 millió lej (59,2 milliárd forint) bevételtől esik el az államkassza, de ez pótolható.

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, a Románia által 2013-ban megkötött hitelszerződés keretében a soron következő felülvizsgálati látogatás alkalmából jelenleg Bukarestben tartózkodó IMF-küldöttség azt kifogásolta, hogy a kormány nem jelölte meg, 2015-ben és 2016-ban milyen forrásból fedezi a bevételkiesést.

Az IMF-et azért nem keregetnék el

Victor Ponta megerősítette nyilatkozatában, hogy nem ideiglenesen, hanem tartós jelleggel csökkentik a munkáltatók adóterhét. A kormányfő szerint ezzel a lépéssel Románia egy új típusú gazdasági modellt követ, aminek célja a fejlődés és a jólét biztosítása. Ám az IMF szervezésében kötött hitelmegállapodás továbbra is érvényben marad.

A washingtoni pénzintézet és az Európai Bizottság szakértőiből álló delegáció legközelebb a novemberre tervezett felülvizsgálati látogatás után vonja le a következtetéseket a román gazdaság helyzetéről, miután megismerik a jövő évi költségvetés-tervezetet is - tette hozzá.

Románia 2013-ban sorozatban a harmadik hitelszerződését kötötte az IMF szervezésében. A 2015-ben lejáró, 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú kölcsön várhatóan az utolsó lesz, hiszen a bukaresti kormány nem tervez újabb megállapodást kötni az IMF-el és az uniós végrehajtó szervvel.