Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Románia keménykedik az IMF-fel

2014.06.13. 07:52

A román kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyása nélkül tervezi csökkenteni 5 százalékkal októbertől a társadalombiztosítási járulékot a munkáltatók számára - derült ki csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök bejelentéséből. A csökkentés részletei egyelőre nem ismertek.

De mivel pótolják?

A kormányfő elmondta, hogy jövő szerdán a kormány elfogadja az erről szóló törvénytervezetet, amelyet a parlament elé terjeszt, hogy az intézkedésnek minél szélesebb körű politikai támogatottsága legyen. Ponta szerint ez nem jár adóemeléssel, és nem kell módosítani a makrogazdasági célszámokat sem, így az államháztartási hiánycél sem változik.

A miniszterelnök elismerte, az IMF nem támogatja az intézkedést. A bukaresti kormány csütörtökön tárgyalt Románia nemzetközi hitelezőivel, akikkel nem jutott közös nevezőre ebben a kérdésben. A tervezett intézkedés következtében 850 millió lej (59,2 milliárd forint) bevételtől esik el az államkassza, de ez pótolható.

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, a Románia által 2013-ban megkötött hitelszerződés keretében a soron következő felülvizsgálati látogatás alkalmából jelenleg Bukarestben tartózkodó IMF-küldöttség azt kifogásolta, hogy a kormány nem jelölte meg, 2015-ben és 2016-ban milyen forrásból fedezi a bevételkiesést.

Az IMF-et azért nem keregetnék el

Victor Ponta megerősítette nyilatkozatában, hogy nem ideiglenesen, hanem tartós jelleggel csökkentik a munkáltatók adóterhét. A kormányfő szerint ezzel a lépéssel Románia egy új típusú gazdasági modellt követ, aminek célja a fejlődés és a jólét biztosítása. Ám az IMF szervezésében kötött hitelmegállapodás továbbra is érvényben marad.

A washingtoni pénzintézet és az Európai Bizottság szakértőiből álló delegáció legközelebb a novemberre tervezett felülvizsgálati látogatás után vonja le a következtetéseket a román gazdaság helyzetéről, miután megismerik a jövő évi költségvetés-tervezetet is - tette hozzá.

Románia 2013-ban sorozatban a harmadik hitelszerződését kötötte az IMF szervezésében. A 2015-ben lejáró, 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú kölcsön várhatóan az utolsó lesz, hiszen a bukaresti kormány nem tervez újabb megállapodást kötni az IMF-el és az uniós végrehajtó szervvel.