Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Greenpeace-nél eltőzsdézték az adakozók pénzét

2014.06.16. 07:56

Több millió euró kárt okozott félresikerült devizaügyletekkel a Greenpeace-nek a nemzetközi környezetvédő szervezet egy munkatársa, írta a Der Spiegel vasárnapi számában.

A Greenpeace International amszterdami központjában a pénzügyi osztály egy munkatársa az euró gyengülésére építő határidős ügyleteket kötött a tagszervezetektől származó támogatói adományok felhasználásával, de az euró erősödött, és így végül 3,8 millió eurót bukott az üzleten. A Greenpeace International megerősítette a Spiegel értesülését.

A szervezet bocsánatot kért az eset miatt, munkatársukat elbocsátották. Az esetben szerepe volt a belső ellenőrzés hiányosságainak is, amelyeket azonban időközben pótoltak - tették hozzá. Korrupció vagy hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja nem merült fel. A kár jelentős, de nem fenyegeti a szervezet működését és az elkezdett kampányokat.

A pénzt olyan országokban akarták felhasználni, ahol még nem épült ki teljesen a Greenpeace helyi szervezete. A Greenpeace International a legutóbbi, 2012-es pénzügyi beszámolójában 270 millió euró bevételt tüntetett fel. A pénz legnagyobb része a mintegy 3 millió támogatótól származó adomány volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!