Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Ők lesznek az NFM államtitkárai

2014.06.16. 09:27

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn reggel bemutatta a minisztérium államtitkárait. A miniszter szerint a legfontosabb célok:

  • a gazdaság megerősítése
  • a vidék felemelése
  • a családok támogatása

Az államtitkárok is ezeknek a céloknak rendelik majd alá munkájukat. Czepek Gábor közigazgatási államtitkár lesz, feladata, hogy biztosítsa a szakállamtitkárok munkáját, megteremtse az operatív feltételeket.

Hegmanné Nemes Sára a nemzeti vagyonért felelős, elmondta, tovább szeretnék védeni és gyarapítani a nemzeti vagyont. Úgy vélte, emblematikus cégeket szereztek vissza az utóbbi években, most pedig a közműszolgáltatók visszavétele van soron. "A kamra kulcsát a legjobb asszonyokra bízni" - idézte fel a miniszter korábbi szavait Hegmanné. A miniszter a non-profit közműszolgáltatásról elmondta, az nem jelent majd önkormányzati vagyonelvonást, egy egységes "jogi és közgazdasági rendszer" jön majd létre. Nem kívánják a vagyont összevonni.

Fónagy János feladatai nem változnak, az ő feladata többek közt a minisztérium parlamenti képviselete, a rezsicsökkentés koordiciójáért is ő felelős. Aradszki András végzettsége szerint jogász, de az utóbbi időben energetikai kérdésekkel foglalkozik, ezzel fog a jövőben is. Szerinte az energiapolitika lényege, hogy megmaradjon az ellátásbiztonság, de megfizethető és versenyképes legyen az energia Magyarországon. Lesznek elemzések, hatásvizsgálatok, hogy hol van még tere a rezsicsökkentésnek.

Újságírói kérdésre az ukrán-orosz gázhelyzettel kapcsolatban azt mondta, a helyzet nem lebecsülendő, de fel vagyunk készülve arra, hogy az oroszok elzárják a gázcsapot. A gáztárolók feltöltés alatt vannak, és a nyugati irányból érkező források is megfelelő mennyiségű gázt jelentenek. A korábbi forgatókönyveket a napokban át fogják nézni, de ellátási problémákat nem jelent a dolog.

Szabó Zsolt több évtizede Hatvanban él, adószakértőként dolgozott régebben, 2010 előtt nem foglalkozott politikával. A minisztériumban a non-profit közműszektor kiépítése és a fejlesztés és klímapolitika tartozik majd hozzá, nála futnak majd össze az épületenergetikai projektek is. Tasó László az infrastruktúráért felelős államtitkár lesz, egyebek mellett az autópálya-építés, az autópályák országhatárig való elvezetése, a vidéki Magyarország infrastrukturális fejlesztése lesz a feladata. Szerinte ez egy olyan terület, amit mindig csak jobban lehet csinálni, de jól soha.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?