Ők lesznek az NFM államtitkárai

2014.06.16. 09:27

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn reggel bemutatta a minisztérium államtitkárait. A miniszter szerint a legfontosabb célok:

  • a gazdaság megerősítése
  • a vidék felemelése
  • a családok támogatása

Az államtitkárok is ezeknek a céloknak rendelik majd alá munkájukat. Czepek Gábor közigazgatási államtitkár lesz, feladata, hogy biztosítsa a szakállamtitkárok munkáját, megteremtse az operatív feltételeket.

Hegmanné Nemes Sára a nemzeti vagyonért felelős, elmondta, tovább szeretnék védeni és gyarapítani a nemzeti vagyont. Úgy vélte, emblematikus cégeket szereztek vissza az utóbbi években, most pedig a közműszolgáltatók visszavétele van soron. "A kamra kulcsát a legjobb asszonyokra bízni" - idézte fel a miniszter korábbi szavait Hegmanné. A miniszter a non-profit közműszolgáltatásról elmondta, az nem jelent majd önkormányzati vagyonelvonást, egy egységes "jogi és közgazdasági rendszer" jön majd létre. Nem kívánják a vagyont összevonni.

Fónagy János feladatai nem változnak, az ő feladata többek közt a minisztérium parlamenti képviselete, a rezsicsökkentés koordiciójáért is ő felelős. Aradszki András végzettsége szerint jogász, de az utóbbi időben energetikai kérdésekkel foglalkozik, ezzel fog a jövőben is. Szerinte az energiapolitika lényege, hogy megmaradjon az ellátásbiztonság, de megfizethető és versenyképes legyen az energia Magyarországon. Lesznek elemzések, hatásvizsgálatok, hogy hol van még tere a rezsicsökkentésnek.

Újságírói kérdésre az ukrán-orosz gázhelyzettel kapcsolatban azt mondta, a helyzet nem lebecsülendő, de fel vagyunk készülve arra, hogy az oroszok elzárják a gázcsapot. A gáztárolók feltöltés alatt vannak, és a nyugati irányból érkező források is megfelelő mennyiségű gázt jelentenek. A korábbi forgatókönyveket a napokban át fogják nézni, de ellátási problémákat nem jelent a dolog.

Szabó Zsolt több évtizede Hatvanban él, adószakértőként dolgozott régebben, 2010 előtt nem foglalkozott politikával. A minisztériumban a non-profit közműszektor kiépítése és a fejlesztés és klímapolitika tartozik majd hozzá, nála futnak majd össze az épületenergetikai projektek is. Tasó László az infrastruktúráért felelős államtitkár lesz, egyebek mellett az autópálya-építés, az autópályák országhatárig való elvezetése, a vidéki Magyarország infrastrukturális fejlesztése lesz a feladata. Szerinte ez egy olyan terület, amit mindig csak jobban lehet csinálni, de jól soha.