Kitört a rezsiharc Szlovákiában is

2014.06.17. 07:19

Nem lesz gázáremelés!

- jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő, sőt két éven belül a lakossági felhasználású gáz ára mintegy tíz százalékkal csökkenhet is, amely minden háztartás életére hatással lesz. A szlovák kormány szerint jobb idők várnak az ország gazdaságára, ezért a miniszterelnök szeretné, ha a fellendülésből a lakosság is érezne valamit. Fico az olcsó gázon kívül más szociális juttatásokat és speciális tarifákat is ígért a lakosságnak.

Tesznek a piaci árra

„Amíg a Smer hatalmon lesz, a gáz ára nem fog emelkedni” – ígérte a szlovák miniszterelnök. A konkrét számok egyelőre nem ismertek, az intézkedéseket a Smer-SD (Irány) június 23-i rendkívüli kongresszusán jelentik be, nyilatkozta Erik Tomáš a szlovák Kormányhivatal sajtóosztályának igazgatója.

Amit biztosan lehet tudni: a szlovák állam június elején a Szlovák Gázművek (SPP) kizárólagos tulajdonosává vált, amikor lezárta a cseh Energetikai és Ipari Holding (EPH) 49 százalékos részesedésének átvételéről szóló tárgyalásokat. Az államnak júniusig 51 százalékos részesedése volt az SPP-ben, de nem terjedt ki hatásköre a vezetői ellenőrzésre. A vásárlás során a szlovák állam átvette az EPH 60 millió eurós adósságát.

Az előzetes tervek szerint az állam a gázellátás során, éves szinten, 70-80 millió eurós kiadást vállalna át a háztartásoktól. A veszteségeket az állam részben a Gazprom által felkínált kedvezőbb árakkal mérsékelheti, de ez várhatóan nem lesz elég.

Szlovákiában a gáz ára utoljára 2014 elején átlagosan 0,23 százalékkal csökkent, ugyanakkor egy átlagos négytagú családnál, ahol a gázt csak főzésre használják, ez nem hozott érezhető megtakarítást. Szlovákiában a D1-es kategóriába tartozó háztartás, amely csak gázzal főz, éves szinten havi 50-60 eurót költ gázszolgáltatásra.

Ott is a szigetelés lenne a jobb megoldás

Robert Fico a gázár csökkenésén kívül speciális szociális juttatások bevezetésével is segítene a szlovák társadalom alacsony jövedelmű rétegein. A szlovák kormány jóváhagyta az úgynevezett Energiaszegénységi Koncepciót, amely értelmében a Szlovák Energetikai Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szociális tarifákat vezethet be. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy aki megfelel az energiaszegénységi kritériumoknak, az államtól fizetési kedvezményben részesülhet, így kevesebbet kell fizetni az áramért.

Ha az energiaárak elkezdenek gyorsabban nőni, mint a reálbérek, az államnak hosszabb távon is nagyobb kiadási lehetnek - figyelmeztet a tervezett intézkedés várható veszélyeire Peter Robl a Knauf Insulation munkatársa. Azt mondta, az ablakok cseréje, a szigetelés, a fűtési rendszerek vagy világítás felújításának támogatása az állam szempontjából több előnnyel járna, mint a szociális tarifák bevezetése. A tervek ellenzői szerint Szlovákiában a gáz árának meghatározását továbbra is a független Szlovák Energetikai Árszabályozási Hivatal ellenőrzése alatt kéne hagyni.

Nem kéne a kormánynak beleszólni a gázárba

A hivatal már korábban is többször hangsúlyozta: a Szlovák Gázművek vesztesége nem a lakossági felhasználásból származik, hanem az SPP vezetőségének rossz döntéseinek eredménye. Az ÚRSO szerint a Szlovák Gázművek gazdálkodására ilyen káros következményekkel járt a Gazprommal kötött szerződés. Elismerte a Gázművek veszteségeit Robert Fico miniszterelnök és Tomáš Malatinský gazdasági miniszter is, ez utóbbi hozzátette: ha nem sikerül a veszteségeket eltüntetni, akkor szlovák adópénzekből kell kiegyenlíteni. Ez Szlovákiában elsősorban azoknak roppant kellemetlen hír, akik nem gázzal, hanem elektromos árammal fűtenek.