Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitört a rezsiharc Szlovákiában is

2014.06.17. 07:19

Nem lesz gázáremelés!

- jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő, sőt két éven belül a lakossági felhasználású gáz ára mintegy tíz százalékkal csökkenhet is, amely minden háztartás életére hatással lesz. A szlovák kormány szerint jobb idők várnak az ország gazdaságára, ezért a miniszterelnök szeretné, ha a fellendülésből a lakosság is érezne valamit. Fico az olcsó gázon kívül más szociális juttatásokat és speciális tarifákat is ígért a lakosságnak.

Tesznek a piaci árra

„Amíg a Smer hatalmon lesz, a gáz ára nem fog emelkedni” – ígérte a szlovák miniszterelnök. A konkrét számok egyelőre nem ismertek, az intézkedéseket a Smer-SD (Irány) június 23-i rendkívüli kongresszusán jelentik be, nyilatkozta Erik Tomáš a szlovák Kormányhivatal sajtóosztályának igazgatója.

Amit biztosan lehet tudni: a szlovák állam június elején a Szlovák Gázművek (SPP) kizárólagos tulajdonosává vált, amikor lezárta a cseh Energetikai és Ipari Holding (EPH) 49 százalékos részesedésének átvételéről szóló tárgyalásokat. Az államnak júniusig 51 százalékos részesedése volt az SPP-ben, de nem terjedt ki hatásköre a vezetői ellenőrzésre. A vásárlás során a szlovák állam átvette az EPH 60 millió eurós adósságát.

Az előzetes tervek szerint az állam a gázellátás során, éves szinten, 70-80 millió eurós kiadást vállalna át a háztartásoktól. A veszteségeket az állam részben a Gazprom által felkínált kedvezőbb árakkal mérsékelheti, de ez várhatóan nem lesz elég.

Szlovákiában a gáz ára utoljára 2014 elején átlagosan 0,23 százalékkal csökkent, ugyanakkor egy átlagos négytagú családnál, ahol a gázt csak főzésre használják, ez nem hozott érezhető megtakarítást. Szlovákiában a D1-es kategóriába tartozó háztartás, amely csak gázzal főz, éves szinten havi 50-60 eurót költ gázszolgáltatásra.

Ott is a szigetelés lenne a jobb megoldás

Robert Fico a gázár csökkenésén kívül speciális szociális juttatások bevezetésével is segítene a szlovák társadalom alacsony jövedelmű rétegein. A szlovák kormány jóváhagyta az úgynevezett Energiaszegénységi Koncepciót, amely értelmében a Szlovák Energetikai Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szociális tarifákat vezethet be. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy aki megfelel az energiaszegénységi kritériumoknak, az államtól fizetési kedvezményben részesülhet, így kevesebbet kell fizetni az áramért.

Ha az energiaárak elkezdenek gyorsabban nőni, mint a reálbérek, az államnak hosszabb távon is nagyobb kiadási lehetnek - figyelmeztet a tervezett intézkedés várható veszélyeire Peter Robl a Knauf Insulation munkatársa. Azt mondta, az ablakok cseréje, a szigetelés, a fűtési rendszerek vagy világítás felújításának támogatása az állam szempontjából több előnnyel járna, mint a szociális tarifák bevezetése. A tervek ellenzői szerint Szlovákiában a gáz árának meghatározását továbbra is a független Szlovák Energetikai Árszabályozási Hivatal ellenőrzése alatt kéne hagyni.

Nem kéne a kormánynak beleszólni a gázárba

A hivatal már korábban is többször hangsúlyozta: a Szlovák Gázművek vesztesége nem a lakossági felhasználásból származik, hanem az SPP vezetőségének rossz döntéseinek eredménye. Az ÚRSO szerint a Szlovák Gázművek gazdálkodására ilyen káros következményekkel járt a Gazprommal kötött szerződés. Elismerte a Gázművek veszteségeit Robert Fico miniszterelnök és Tomáš Malatinský gazdasági miniszter is, ez utóbbi hozzátette: ha nem sikerül a veszteségeket eltüntetni, akkor szlovák adópénzekből kell kiegyenlíteni. Ez Szlovákiában elsősorban azoknak roppant kellemetlen hír, akik nem gázzal, hanem elektromos árammal fűtenek.