Újabb listán csúszott hátrébb Magyarország

2014.06.17. 21:35

A következő öt évben várhatóan Szingapúr nyújtja a legjobb üzleti környezetet a világon; Magyarország a felső középmezőnyben van az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden ismertetett új tanulmánya szerint. Az Economist Intelligence Unit (EIU) 82 országot vont be a vizsgálatba.

Az EIU összehasonlító elemzései mindig a kiadástól számított öt évre előre, számos kritérium alapján jósolják meg, hogy az adott országokban milyen üzleti környezet várható.

A 2014-2018-as időszakban Szingapúré lesz a világ legvonzóbb üzleti környezete; ez az ország a megszerezhető 10 pontból 8,65-öt kapott. Az előző, 2009-2013-as időszakra vonatkozó EIU-előrejelzést is Szingapúr vezette. Magyarország 6,63 ponttal a 37. helyre került a 82 országból álló listán a korábbi 35. helyről. A magyar pontszám nem változott az előző listához képest; a helyezés a mezőny átrendeződése miatt módosult.

Magyarországot egyébként olyan országok is megelőzik, mint Chile, Észtország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Mexikó vagy Szlovénia. Előttünk közvetlenül Ciprus áll, mögöttünk eggyel Portugália. Az EIU új listáján a felső tízes mezőnyben mindössze két EU-gazdaság - a 9. helyezett Finnország és a 10. helyre került Dánia - szerepel.

Az Egyesült Államok bár az amerikai gazdaság az üzleti környezet átfogó minőségi értékelése alapján a 7. helyre lépett előre az előző listán elfoglalt 8. helyéről, az egyes részindexek nagyon nagy szóródást mutatnak. A piaci lehetőségeket mérő részindex például a legjobb a világon, az adórendszer, az üzleti finanszírozás és a politikai stabilitás mérőszámait tekintve azonban az Egyesült Államok csak a 17., a 21., illetve a 25. helyet foglalhatja el.