Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb listán csúszott hátrébb Magyarország

2014.06.17. 21:35

A következő öt évben várhatóan Szingapúr nyújtja a legjobb üzleti környezetet a világon; Magyarország a felső középmezőnyben van az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden ismertetett új tanulmánya szerint. Az Economist Intelligence Unit (EIU) 82 országot vont be a vizsgálatba.

Az EIU összehasonlító elemzései mindig a kiadástól számított öt évre előre, számos kritérium alapján jósolják meg, hogy az adott országokban milyen üzleti környezet várható.

A 2014-2018-as időszakban Szingapúré lesz a világ legvonzóbb üzleti környezete; ez az ország a megszerezhető 10 pontból 8,65-öt kapott. Az előző, 2009-2013-as időszakra vonatkozó EIU-előrejelzést is Szingapúr vezette. Magyarország 6,63 ponttal a 37. helyre került a 82 országból álló listán a korábbi 35. helyről. A magyar pontszám nem változott az előző listához képest; a helyezés a mezőny átrendeződése miatt módosult.

Magyarországot egyébként olyan országok is megelőzik, mint Chile, Észtország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Mexikó vagy Szlovénia. Előttünk közvetlenül Ciprus áll, mögöttünk eggyel Portugália. Az EIU új listáján a felső tízes mezőnyben mindössze két EU-gazdaság - a 9. helyezett Finnország és a 10. helyre került Dánia - szerepel.

Az Egyesült Államok bár az amerikai gazdaság az üzleti környezet átfogó minőségi értékelése alapján a 7. helyre lépett előre az előző listán elfoglalt 8. helyéről, az egyes részindexek nagyon nagy szóródást mutatnak. A piaci lehetőségeket mérő részindex például a legjobb a világon, az adórendszer, az üzleti finanszírozás és a politikai stabilitás mérőszámait tekintve azonban az Egyesült Államok csak a 17., a 21., illetve a 25. helyet foglalhatja el.