iWiW: Amerikában sikeres magyar cég mentené meg

2014.06.17. 07:42
Az igen erőteljesen növekvő amerikai Datemyschool átvenné a gyors halálra ítélt iWiW-et az Origótól. Abban bíznának, hogy az eddigi fejlesztői és közösségi hálózatokról szerzett tudásukkal és a megmaradt felhasználóbázissal is le tudják nyomni a Facebookot Magyarországon. Ha a Telekom is érdekelt akar maradni a projektben, akkor szívesen dolgoznak velük is együtt.

Egy hónapja jelentette be az Origo, hogy nem bírták a versenyt a Facebookkal, és leállítják az iWiW-et. Az akkori hírek szerint június végén zárt volna véglegesen az oldal, de most úgy néz ki, hogy  újraéledhet a magyar internet sokáig leglátogatottabb oldala.

Nem is akárhogy, az egyik ígéretes, magyar gyökerű startup, a Datemyschool.com szeretné feltámasztani. Pontosabban nem a további stagnálásból szeretnének pénzt kiszedni, hanem az iWiW egész koncepcióját újragondolva megpróbálnák lenyomni a Facebookot Magyarországon.

Gyorsnak és ügyesnek lenni

A Datmyschool látogatottsága nagyjából akkora, mint az iWiW-é, de előbbiek még növekedési fázisban vannak, minden évben nagyjából megtriplázzák a felhasználószámot. Emellett komoly tapasztalatuk van szerverüzemeltetéssel és a legújabb webes, mobilos technológiákkal.  

„Amikor láttam az Indexen, hogy bezárnák az iWiW-et, gyorsan összeültünk és megbeszéltük, hogy hamar át tudnánk venni, és már néhány hónapon belül tudnánk javítani a szolgáltatás színvonalán is” – mondta Alexa Balázs, a Datemyschool egyik alapító-vezetője. 

Technikai részletek

„Ha megkapjuk a lehetőséget, kitelepítünk 30-40 szervert Magyarországra, ennyi szerintem bőven elég lesz a jelenlegi felhasználói aktivitás kezelésére, főleg, ha kicsit megújítjuk a mögöttes technológiát is. Úgy tűnik, jelenleg jsp technológiát használ az iWiW a html-tartalmak előállítására, ami java (j2ee) platformra épül. Úgy tűnik, kevés helyen használnak ajaxot, ami sokkal kevésbé terhelné a szervert, tehát a szerver oldalon generálják a html-oldalakat minden kattintásra.

Valószínűleg csak a csetnél van ajax, ami helyett inkabb websockettet használnak manapság. Bár a Datemyschoolnál mi az nginx push modulját használjuk erre, ami részben saját fejlesztés, és publikálva lett githubon többek mellett az egyik orosz/amerikai fejlesztőnk neve alatt.

Ma a Datemyschool valószínűleg nagyjából tizedannyi alkalmazásszerveren fut az iWiW-hez képest az új technológiáknak köszönhetően. Az átvétel után gyorsan optimalizálnánk az infrastruktúrát, majd néhány hónap alatt újraírnánk a teljes szoftvert az alapjaitól, valószínűleg rubyban vagy node.js-ben. Adatbázisoldalon meg a költséges Oracle-t, amit úgy tűnik, a iWiW használ, valószínűleg átraknánk valamelyik nosqldocumentstore-ba, mint a couchbase vagy mongoDB, illetve megnézzük, milyen gráfmegoldások kellenek majd a kapcsolatok , érdeklődések és egyebek kezeléséhez: itt szoba jöhet a neo4j."

„Továbbá az is biztosnak tűnik, hogy újrafejlesztjük a mobilalkalmazásokat. Amúgy is szerettük volna kipróbálni a SwiftetiOS-en amivel a múlt héten jött ki az Apple” – mondta Déri Zsolt, a cég IT részlegéről.

Mindez azt jelenti, hogy kis túlzással egy C64-en is el tudna futni a megújult oldal. Azaz jelentős erőforrásokat szeretnének megtakarítani, miközben bővíteni tudnák a hálózatból adódó lehetőségeket is. 

Olyan országok példáiból tanulhatnak, mint a  spanyoloké, braziloké vagy oroszoké, ahol sikeresen versenyeznek a Facebookkal. Azt is tervezik, hogy ha itthon sikerül a dolog, akkor bevezetik majd a sikeres megoldásokat az USA-ban is.

Nem leszek öltönyös rabszolga

„Személyesen is sok emlékem fűződik az iWiW-hez, barátságok, kapcsolatok alakultak és maradtak fenn általa. egyébként sem szívesen látnám eltűnni ezt a portált, a magyar tech startupok egyik legelső újkori úttörőjét” – mondta Alexa Balázs.

Elsőre az ott dolgozó barátaikon keresztül keresték az üzemeltető Origo Zrt.-t is. Azt mondják, hogy az ajánlott koncepcióban sincs titkolnivalójuk, vagy átvennék az egészet úgy, hogy onnantól az övék az összes költség fejlesztésekkel együtt. Vagy ha Telekom is szeretne bennmaradni a projektben, akkor velük is tudnának együtt dolgozni, de ott is  a Datemyschool vinné a fejlesztést és az üzemeltetést, ennek összes költségével.  Itt a Telekom tulajdonosi szinten részesedne a dologból, a befektetésükbe pedig nem vagyoni hozzájárulásként beszámítanák az iWiW értékét is. 

A Datemyschool elmondása szerint az első reakciók alapján nem zárkóztak el az ötlettől az általuk kérdezett origós és telekomos vezetők, bár az ügyben biztosan a Telekom vezetősége fog dönteni. Mindenesetre érdemes lehet hamar hivatalosabb útra terelni a tárgyalásokat, mert felhívtuk az Origo vezetőjét, de Vaszily Miklós azt mondta, hogy ő nem tud az átvételről.   

Frissítés: cikkünk megjelenése után az Origo közölte, hogy semmilyen megkeresés nem érkezett még hozzájuk, de érdemben fognak foglalkozni az ajánlattal, ha ez megtörténik.  

Siker után lejtmenet

A csúcson 4,7 millió felhasználó volt az iWiW-en és félmilliárd kapcsolat volt közöttük, és naponta másfél millió felhasználó lépett be a portálra. 

Az iWiW egy évvel a Facebook előtt, 2002-ben indult el Wiw (Who is who) néven, Várady Zsolt ötletéből kiindulva. 2006-ban, amikor a szolgáltatás még növekedési pályán volt, és naponta hatezerrel bővült a felhasználók köre, a Magyar Telekom egymilliárd forintot fizetett érte.

A felhasználói növekedés még tartott egy ideig, 2008 végén már négymillió regisztráció volt az oldalon, de a minimális fejlesztésekhez képest elárasztották az oldalt reklámokkal, és a magyar felhasználók egyre gyorsabban szoktak át a Facebookra. Az Origo szerint mostanában már csak a vidéken élő, középkorú és idős felhasználók körében népszerű a szolgáltatás, és nagyjából hetvenezren lépnek be mindennap az oldalra.

„Nagyra tartom az egész wiwes kezdeményezést Várady Zsolttól kezdve az origós időkig. Nehéz lépést tartani a nemzetközi versennyel, főleg a technológia világában” – mondta Alexa.

A Datemyschoolnak most is olyan cégeket kellett lenyomnia az Egyesült Államokban, akik közül nem egy forintban százmilliárdnál is többet költ csak marketingre. „Ezekkel is lehet versenyezni, csak kell hozzá egy nagy adag kitartás, leleményesség, ráadásul nagyon gyorsan kell tudni alkalmazkodni. Ez egy Magyar Telekom méretű vállalaton belül, olyan terméknél, ami az árbevétel elhanyagolható részét hozza a konyhára, valószínűleg nem volt egyszerű” – magyarázta Alexa.

Bizakodnak

Azt állítják, hogy nagyon gyorsan át tudnák  venni a fejlesztést és üzemeltetést, mivel egyébként is ezt csinálják a nap 15 órájában, hétvégén is. „Szerénytelenség nélkül mondhatom talán, hogy a Datemyschool fejlesztőcsapata a Google fejlesztői színvonalával vetekszik, és mi képesek és hajlandóak vagyunk gyorsan változni, kockázatokat vállalni. A randi iparágban gyakorlatilag csak maroknyi, 5-6 startup nőtt meg, és élte túl az elmúlt 3-4 évet – mi vagyunk az egyik, és gyorsan növünk.”

datemyschool promo 2
Alapvetően facebookszerű randioldalt csinálnak amerikai egyetemistáknak, végzetteknek

Alexa Balázs

2006-ban végzett a Közgázon, ami után 4 évig a McKinsey & Co. tanácsadócégnél dolgozott. 2010-ben kezdte el az MBA képzését a Columbia egyetemen, és még abban az évben el is kezdte Datemyschool beindítását.

 Azt is elmondták, hogy egy az egyben nem érdemes versenyezni egy olyan monstrummal, mint a Facebook, de kicsit más részekre fókuszálva meg lehet őket verni. Ezt is tervezik, a közösségi háló mellé nagyon sokféle szolgáltatás illeszthető, de ha vissza akarják szerezni a Wiw régi pozícióit, akkor biztosan újra át kell gondolni olyan alapvető elemeket is, mint például a reklámok mennyisége és elhelyezése. 

"Az időzítés amúgy szuper, épp mostanában készültünk Magyarországra néhány francia, brazil, amerikai és magyar fejlesztővel. Leginkább azért, hogy csináljunk az egyik magyar programozó srác víkendházából egy kisebb központot, mondhatni egy igazi hekkerházat Budapest mellett. Aztán ősszel a magyar felhasználók segítségével tesztelnénk egy új, remélhetőleg forradalmi mobil alkalmazást az USA és világpremier előtt."