Árpád
-2 °C
4 °C

Át fogják írni a devizahitel-szerződéseket

2014.06.18. 11:55

A Kúria döntése nyomán a kormány belenyúlhat a devizahitel-szerződésekbe, így az adósoknak nem a jelenlegi árfolyamon kell majd törleszteniük – mondta Gulyás Gergely parlamenti alelnök az Inforádió Aréna c. műsorában.

A lényeg az, hogy a fideszes képviselő szerint

  • beavatkozhatnak,
  • forintosítani fognak,
  • a mostaninál jobb árfolyamon fogják előírni az átváltást, és
  • a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul.

 „Miután az Alkotmánybíróság márciusi döntése egyértelműen lehetővé teszi a törvényalkotó számára, hogy ezeknek a szerződéseknek a tartalmába beavatkozzon, úgy gondolom, hogy itt is van feladatunk, s nem hiszem, hogy helyes lenne, ha a jelenlegi árfolyamon történne a jövőben a törlesztés” – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának vezetője a rádió műsorában.

„Erre alkotmányos felhatalmazásunk van. Rendkívül ritka esetben teszi lehetővé a polgári törvénykönyv, hogy a törvényhozó korábban létrejött szerződések tartalmába beavatkozzon, de itt valamennyi olyan speciális feltétel fennáll, amelyeket az Alkotmánybíróság és egyébként a Kúria is korábbi gyakorlatát tekintve megkíván: előre nem látható változás volt, tömeges társadalmi méretű károkat okozott, egyértelműen az egyik félre nézve vált terhessé a szerződés.”

„A legkedvezőbb megoldás esetén is legfeljebb odáig fogunk eljutni, hogy a devizahitelesek nem járnak rosszabbul, mint a forinthitelesek” – mondta Gulyás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?