Erzsébet
1 °C
4 °C

Kína megveszi a nagy görög kikötőket

2014.06.18. 16:50

Kínának nagyszabású tervei vannak Görögországban, a pireuszi kikötő után további kikötőket és repülőtereket is vásárolna a válság sújtotta országban.

A csütörtökön Görögországba látogató Li Ko-csiang miniszterelnök az athéni Kathimerini című lapnak elmondta, hogy közösen "a Földközi-tenger legjobb kikötőjévé" akarják fejleszteni a pireuszi teherkikötőt, és kínai vállalatok komolyan érdeklődnek repülőterek és vasútvonalak megvétele iránt is.

A kínai Cosco cég 2008-ban vásárolta meg a pireuszi teherkikötő részvényeinek 70 százalékát és médiajelentések szerint a maradékot is meg akarja szerezni.

A görög pénzügyi sajtó úgy tudja, hogy kínai cégek az athéni Elefthériosz Venizélosz repülőtérbe is be akarnak szállni. Megígérték, hogy az Európába utazó kínai turisták legfontosabb érkezési pontjává teszik a légikikötőt, és néhány év alatt 12 millióról 50 millióra emelik az utasforgalmat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?