Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán rábökött, mégis a katariaké lett

2014.06.18. 12:45

A katari uralkodócsalád egyik 32 éves tagja, a Katari Iszlám Bank elnöke a fővárosi Operaházzal szemben található, Lechner Ödön tervezte Drechsler-palota, a Balettintézet vevője – írja a Válasz.hu. A közel húsz éve üresen álló épület a jövőben szállodaként működhet.

„Vissza akarnám szerezni”

Ez az az épület, amire Orbán Viktor emlékezetesen rábökött tavaly tavasszal.

alettintézet2
Fotó: Huszti István / Index

Május végén a Vs.hu arról írt, hogy a Drechsler-palota portugál tulajdonosai egy – akkor még ismeretlen – arab befektetőcsoportnak adták el az épületet. A Válasz.hu értesülése szerint a vevő valójában egy luxembourgi cég, az idén tavasszal bejegyzett Balett Properties S. A., amely mögött – angolos írásmóddal – Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber AI Thani sejk, a katari uralkodócsalád 32 éves tagja áll. A sejk a Katari Iszlám Bank, a világ ötödik legnagyobb iszlám pénzintézetének elnöke, illetve a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja.

Az Andrássy úti épület rendbetételére létrehozott magyar projektcégben (az immár a Balett Properties S. A. által birtokolt QPR Properties Kft.-ben) rajta kívül egy dohai ügyvéd, Fady Bakhos, továbbá egy egyiptomi származású szállodai szakember, Zaki Nasser Zaki El Guiziri szerezhet ügyvezetői pozíciót, amint a fővárosi cégbíróság lezárja a bejegyzési folyamatot.

Nem ellenkezik az állam akaratával

A Balettintézet mostani megvétele vélhetően nem ellenkezik a magyar állam akaratával, hiszen a katari befektető a Válasz.hu szerint a a dohai nagykövet, Elter István jelenlétében írta alá az adásvételhez kapcsolódó iratokat.

Nem ez lesz az első pesti szálloda arab tulajdonban:

  • A Gresham palota az ománi államé.
  • A Párizsi Udvar, a Zara hotelek és a Buddha-Bar Hotel jordán üzletembereké.
  • A Le Mérdien egyesült emírségekbeli tulajdonosé.