Orbán rábökött, mégis a katariaké lett

2014.06.18. 12:45

A katari uralkodócsalád egyik 32 éves tagja, a Katari Iszlám Bank elnöke a fővárosi Operaházzal szemben található, Lechner Ödön tervezte Drechsler-palota, a Balettintézet vevője – írja a Válasz.hu. A közel húsz éve üresen álló épület a jövőben szállodaként működhet.

„Vissza akarnám szerezni”

Ez az az épület, amire Orbán Viktor emlékezetesen rábökött tavaly tavasszal.

alettintézet2
Fotó: Huszti István / Index

Május végén a Vs.hu arról írt, hogy a Drechsler-palota portugál tulajdonosai egy – akkor még ismeretlen – arab befektetőcsoportnak adták el az épületet. A Válasz.hu értesülése szerint a vevő valójában egy luxembourgi cég, az idén tavasszal bejegyzett Balett Properties S. A., amely mögött – angolos írásmóddal – Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber AI Thani sejk, a katari uralkodócsalád 32 éves tagja áll. A sejk a Katari Iszlám Bank, a világ ötödik legnagyobb iszlám pénzintézetének elnöke, illetve a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja.

Az Andrássy úti épület rendbetételére létrehozott magyar projektcégben (az immár a Balett Properties S. A. által birtokolt QPR Properties Kft.-ben) rajta kívül egy dohai ügyvéd, Fady Bakhos, továbbá egy egyiptomi származású szállodai szakember, Zaki Nasser Zaki El Guiziri szerezhet ügyvezetői pozíciót, amint a fővárosi cégbíróság lezárja a bejegyzési folyamatot.

Nem ellenkezik az állam akaratával

A Balettintézet mostani megvétele vélhetően nem ellenkezik a magyar állam akaratával, hiszen a katari befektető a Válasz.hu szerint a a dohai nagykövet, Elter István jelenlétében írta alá az adásvételhez kapcsolódó iratokat.

Nem ez lesz az első pesti szálloda arab tulajdonban:

  • A Gresham palota az ománi államé.
  • A Párizsi Udvar, a Zara hotelek és a Buddha-Bar Hotel jordán üzletembereké.
  • A Le Mérdien egyesült emírségekbeli tulajdonosé.