Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszámolták, mennyi pénzt kapnak vissza a devizahitelesek

2014.06.19. 13:35

A Kúria hétfői döntése óta mindenki arról találgat, mennyit kaphatnak vissza a frankhitelesek a bankjuktól. A politika által megerősített alapszabály, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek. A Bankmonitor.hu most kiszámolta, hogy mennyi a különbség a két hiteltípus között, és az esélyeket latolgatta, mennyit kaphatunk a banktól.

400 milliárdos csomag jön

Gulyás Gergely szerint az adóssegítő csomag 400 milliárd forintba kerülhet, a költségek nagy részét a bankoknak kell állni. Arra a kérdésre, hogy a bankok elviselik-e ezt az újabb terhet, Gulyás Gergely azt mondta: "Bizakodóak vagyunk. Ha a hitelfelvevők is megbírkóztak a bankok törvénytelen gyakorlatával, akkor a bankok is képesek lesznek elviselni ennek a kijavítását."

A Kúria megállapította, hogy a devizahitel önmagában nem jogellenes, de az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés nem indokolható, objektív tényezőkkel nem alátámasztható része igen. Számításaihoz a Bankmonitor egy átlagos hitelt vett alapul, egy 2007-ben felvett, 20 évre kötött, 7 millió forintos hitelt svájci frankban.

Mi lett volna, ha forint hitelt veszünk fel ugyanakkor? 7 és fél év elteltével azt látjuk, hogy a forinthiteles máig 600 ezer Ft-tal fizetett kevesebb törlesztőt és 3,3 millió Ft-tal alacsonyabb az aktuális hiteltartozása, azaz összességében 3,9 millió Ft-tal járt jobban.

A Kúria döntése azt jelenti, hogy az átlagos devizahiteles visszakap 3,9 millió Ft-ot? Határozottan nem. A Kúria azt mondta ki, hogy csupán az árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelés jár vissza. Ha abból indultunk ki, hogy átlagosan 4 százalékos árfolyamrést alkalmaztak a bankok, mely összességében 300 ezer Ft körüli kedvezőtlen hatást generált az adósoknak.

Az indokolatlan kamatemelés mértéke bankról bankra különbözik, a számításokban 2 százalékpontos nem indokolható kamatemelést vettek figyelembe, mely 900 ezer Ft negatív hatást generált az átlagos hitelfelvevő számára. A fenti két tényező összesen 1,2 millió Ft-ot képvisel, melyből az elmúlt öt évben megkeletkezett rész 980 ezer forintot tesz ki. Ennyi a kalkulált banki visszatérítés összege az átlagos adósnál.

Szinte biztosra vehető, hogy az aktuális hiteltartozás összegének 13 százalékát kitevő becsült visszatérítést nem készpénzben, hanem a meglévő adósság leírása révén fogja megkapni az adós. Ennek egyenes következménye lesz, hogy nagyságrendileg 11 százalékkal csökkeni fog a havi törlesztési kötelezettsége.