Judit
2 °C
7 °C

Még mindig pocsékul keresünk

2014.06.19. 10:09

Áprilisban 4,2 százalékkal haladta meg a keresetek reálértéke az egy évvel korábbit. A növekedésben a nettó bérek emelkedése mellett az alacsony (áprilisban éppen negatív) infláció is szerepet játszik. A versenyszektorban a bruttó bérek továbbra is 4 százalék körül emelkednek éves szinten, az áprilisi szám 4,3 százalék – foglalja össze a portfolio.hu.

Így keresünk Magyarországon

Az év első harmadában nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 245 800, a költségvetésben dolgozóké 234 400, a nonprofit szervezeteknél pedig 226 100 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 77 500 forintot kerestek.

Az idén sem változtak a legjobban és legkevésbé jól fizető ágazatok. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (504 700 forint), ezt az információ és kommunikáció (470 200 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (399 000 forint). A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás (136 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (153 300 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (167 100 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Áprilisban 212 ezer közfoglalkoztatott volt az országban - ennél többet a KSH még sosem jelentett. A jelenség oka, hogy a téli közfoglalkoztatási programok még nem álltak le (ezek voltak hivatottak a választások előtt magasan tartani a szezonális okokból ilyenkor hagyományosan leeső számokat). Ugyanakkor a következő hónapban már más lehet majd a helyzet, legalábbis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tegnapi adatai arra mutatnak, hogy májusban 100 ezer fővel megugrott az álláskeresők száma - valószínűleg azok léptek újra a valós munkapiacra, akik kiszorultak a közmunkából.

A költségvetési szektor létszámgyarapodása pedig egyre szembeötlőbb. Természetesen a közmunka ezt eleve magyarázza, de az ettől tisztított adatok is egy többéves trend fordulójáról árulkodnak már egy ideje.

Így keresünk Magyarországon

Ahogy az ábrán is látszik, a történelmi mélyponthoz képest immár bő 40 ezerrel többen dolgoznak a közszférában. Ilyen magasan utoljára négy éve volt az állami foglalkoztatottság.

Jó hír, hogy a versenyszektorban is egyre többen dolgoznak. A legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél áprilisban 1 millió 863 ezer állt alkalmazásban, ez 5,6%-os éves növekedést jelent. Az alábbi ábra is jelzi, hogy a magánszférában bő egy éve emelkedik a foglalkoztatottság. Ez már csak azért is jó hír, mert így végre az eredmények egybevágnak a teljesebb körű, de mintavételes statisztika által mutatott képpel. Emlékezetes, hogy sokáig csak ez utóbbi jelezte a fordulót, fejtörést okozva ezzel a munkapiaci kutatóknak. Ugyanakkor az a különbség továbbra is fennáll, hogy a mostani adat szerint a versenyszektor foglalkoztatási szintje jócskán elmarad a válság előttitől, mindössze a 2012 eleji visszaesést dolgoztuk le. Az eltérést azonban mostanra már egészen jól magyarázza a közmunka és a külföldön dolgozók számbavétele.

Így keresünk Magyarországon

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?