Még mindig pocsékul keresünk

2014.06.19. 10:09

Áprilisban 4,2 százalékkal haladta meg a keresetek reálértéke az egy évvel korábbit. A növekedésben a nettó bérek emelkedése mellett az alacsony (áprilisban éppen negatív) infláció is szerepet játszik. A versenyszektorban a bruttó bérek továbbra is 4 százalék körül emelkednek éves szinten, az áprilisi szám 4,3 százalék – foglalja össze a portfolio.hu.

Így keresünk Magyarországon

Az év első harmadában nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 245 800, a költségvetésben dolgozóké 234 400, a nonprofit szervezeteknél pedig 226 100 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 77 500 forintot kerestek.

Az idén sem változtak a legjobban és legkevésbé jól fizető ágazatok. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (504 700 forint), ezt az információ és kommunikáció (470 200 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (399 000 forint). A legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás (136 800 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (153 300 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (167 100 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Áprilisban 212 ezer közfoglalkoztatott volt az országban - ennél többet a KSH még sosem jelentett. A jelenség oka, hogy a téli közfoglalkoztatási programok még nem álltak le (ezek voltak hivatottak a választások előtt magasan tartani a szezonális okokból ilyenkor hagyományosan leeső számokat). Ugyanakkor a következő hónapban már más lehet majd a helyzet, legalábbis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tegnapi adatai arra mutatnak, hogy májusban 100 ezer fővel megugrott az álláskeresők száma - valószínűleg azok léptek újra a valós munkapiacra, akik kiszorultak a közmunkából.

A költségvetési szektor létszámgyarapodása pedig egyre szembeötlőbb. Természetesen a közmunka ezt eleve magyarázza, de az ettől tisztított adatok is egy többéves trend fordulójáról árulkodnak már egy ideje.

Így keresünk Magyarországon

Ahogy az ábrán is látszik, a történelmi mélyponthoz képest immár bő 40 ezerrel többen dolgoznak a közszférában. Ilyen magasan utoljára négy éve volt az állami foglalkoztatottság.

Jó hír, hogy a versenyszektorban is egyre többen dolgoznak. A legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél áprilisban 1 millió 863 ezer állt alkalmazásban, ez 5,6%-os éves növekedést jelent. Az alábbi ábra is jelzi, hogy a magánszférában bő egy éve emelkedik a foglalkoztatottság. Ez már csak azért is jó hír, mert így végre az eredmények egybevágnak a teljesebb körű, de mintavételes statisztika által mutatott képpel. Emlékezetes, hogy sokáig csak ez utóbbi jelezte a fordulót, fejtörést okozva ezzel a munkapiaci kutatóknak. Ugyanakkor az a különbség továbbra is fennáll, hogy a mostani adat szerint a versenyszektor foglalkoztatási szintje jócskán elmarad a válság előttitől, mindössze a 2012 eleji visszaesést dolgoztuk le. Az eltérést azonban mostanra már egészen jól magyarázza a közmunka és a külföldön dolgozók számbavétele.

Így keresünk Magyarországon