Megússza a reklámadót az RTL is?

2014.06.19. 10:23

Erősen úgy néz ki, hogy megússza a 2014-es reklámadót az RTL Klub is. Meglepő módon a legnagyobb magyarországi kereskedelmi televízió annak az utolsó pillanatban beterjesztett módosító indítványnak köszönheti a milliárdokat, ami a TV2 terhein is sokan enyhített, írta a Portfolio.hu.

Fidesz: Hazudik az RTL

A Fidesz szerint az RTL Klub vezetői tegnapig mindenhol azt nyilatkozták, hogy az RTL csoport eddig is fizetett Magyarországon adót, most azonban kiderült, hogy nem mondtak igazat. A több mint hatmilliárdos adózás előtti nyereséggel rendelkező magyarországi RTL csoport számviteli trükkökkel elérte, hogy az elmúlt években a sokmilliárdos nyereség ellenére sem fizettek Magyarországon társasági nyereségadót. A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportja vizsgálatot kér a kormánytól.

 Az ok: a 2012-es év úgy csökkentheti az adófizetési kötelezettséget, hogy az eredménykimutatás közben nyereséget mutatott. Piacvezető kereskedelmi televízió státusza miatt az RTL Klubról mindenki azt gondolta, hogy tartósan és brutálisan nyereséges, ugyanakkor a 2012-es éve adózási szempontból nem nézett ki olyan fényesen, mint amit az eredménykimutatás 6,6 milliárdos eredménye sugall. A Magyar RTL Televízió Zrt. 2012-es kiegészítő melléklete szerint 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett, ami tavaly csak marginálisan csökkent.

A Portfolio.hu szerint a negatív adóalap jelenti azt, hogy az RTL Klubnak valószínűleg nem kell reklámadót fizetni 2014-ben. Honnan jön a veszteség? 2012-ben félelmetes pénzügyi tranzakciót hajtott végre az RTL: értékesítette a nemrég vásárolt RTL Kábeltelevízió Kft.-t (IKO) és a Cable Chanels S.A.-t.

A két társaságban meglévő részesedés értékesítése miatti árfolyamnyereség 29,4 milliárdos összege az adóalap-csökkentő tételek közé került, az egyéb módosító tételek hatása miatt 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett 2012-ben.

A negatív adóalap miatt az RTL Klub mindössze 5,5 millió forintos társasági adót fizetett 2012-ben, azt is önellenőrzés miatt. Az óriási negatív adóalap tartalék 2013-ban sem csökkent jelentősen, az RTL Klubnak több mint 23 milliárd forintos adóalap-csökkentő puffere van. A reklámadóról szóló törvény 10. paragrafusa szerint ennek az összegnek az 50 százaléka felhasználható adóalap csökkentésre.

Az RTL bevétele tavaly 23,5 milliárd forint volt. Reklámadót csak a 2. félév után kell fizetni. Az árbevétel szezonalitásával, illetve egyéb bevételekkel nem számolva egy rövid fejszámolás után is látszik, hogy az adóalap és ezt csökkentő tétel könnyen kiütheti egymást. Ebben az esetben az RTL Klubnak nem kell reklámadót fizetnie, a reklámadó alapját valószínűleg teljesen leírhatja. Ha 2014-ben is meg kellene fizetni a teljes reklámadót, akkor egy 11-12 milliárd forintos adóalap rendkívüli mértékben fájna az RTL Klubnak, mivel az 5 milliárd feletti reklámbevétel 10 százalékkal, a 10 milliárd forint feletti 20 százalékkal adózna.

2015-ben, ha az RTL Klub nem tudja adóoptimalizálni a működését, az elhatárolt adóalap továbbra is csökkentő tétel, így a legfelső két adókulcsba marhat bele az adóalap mérséklése. Természetesen évekre előre tekintve akár az is elképzelhető, hogy a megváltozott médiafogyasztási szokásokra hivatkozva, az RTL pont úgy szervezi át értékesítési tevékenységét, hogy a reklámadónak csak a szele éri el. Összességében tehát valószínű, hogy 2014-ben az RTL Klub nem fog reklámadót fizetni, ami jelentős mértékben ellentmond a közhiedelemnek. Azt természetesen nem tudjuk, hogy mi volt a törvényalkotó szándéka, de a 8-10 milliárd forintos kormányzati bevételvárakozás fényében könnyen elképzelhető, hogy eredetileg nem a legnagyobb szereplőket kívánta átmenetileg mentesíteni az adófizetési kötelezettség alól.