Szilvia
5 °C
16 °C

Megdőlt egy tévhit: nincsenek nyugati szinten a magyar árak

2014.06.20. 11:41

A friss adatokkal is cáfolja az Európai Unió statisztikai hivatala azt a közkeletű tévedést, hogy a magyar árak a nyugati szinten állnának. Az EU-ban ugyanis továbbra is jelentősek az árkülönbségek, az átlaghoz képest 40 százalékkal drágább (Dánia), illetve 52 százalékkal olcsóbb (Bulgária) országot is találunk, írta a portfolio.hu.

A magyar árszínvonal 40 százalékkal alacsonyabb, mint az EU 28 tagországának átlaga. Akkor miért érezzük mégis úgy, hogy a fejlettebb országokban sem drágább az élet? Például azért, mert a nyugatra látogató turista, aki csak az elektronikai cikkek árát hasonlítja össze, egyáltalán nem érzékeli, hogy a hazai átlagos árszint lényegesen alacsonyabb a nyugat-európainál, sőt ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalja. Ugyanezt tapasztalhatja bárki, aki a távközlési díjakat veti egybe. Aki a ruházati termékek árát nézi, azt találja, hogy a hazai árszint csaknem azonos a nyugatival, aki pedig az élelmiszerekét, arra jut, hogy erősen megközelítettük a nyugati árszínvonalat.

Eközben a szolgáltatások körében jelentősek az árkülönbségek. Összességében azt állapíthatjuk meg, hogy az árszínvonal erős összefüggést mutat a gazdasági fejlettséggel. Vagyis ha a jólétünk hiányán szomorkodunk, akkor eközben nem a magas árakat kell okolnunk, hanem sokkal inkább az alacsony béreinket. Az viszont az ország átlagos termelékenységéhez igazodik, vagyis csak a gazdasági fejlődéssel együtt várhatjuk az emelkedését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?