Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Soros: Oroszország fasiszta állam

2014.06.20. 11:35

Megbukott Angela Merkel megszorításokon alapuló modellje Európában, mondta Soros György az Alapblog.hu-nak adott interjújában. Szerinte az euróövezet adós országai lázadnak és a jelek szerint sikeresen fognak kitörni a németek által diktált szigorpolitika béklyójából. Ezt nagyon rosszul fogják viselni a német emberek, mert félnek, hogy a „kitörés” árát nekik kell majd kifizetniük.

Soros szerint Oroszország egzisztenciális veszélyt jelent az Európai Unióra, Oroszország a klasszikus fasiszta állam egy újraélesztett változata. Míg a Szovjetunió jellegzetessége az internacionalizmus volt, addig a putyini Oroszországé a nacionalizmus, melynek integráns része a vallás, az ortodox egyház kiemelt hatalma és az etnikai magasrendűség propagálása. Míg az EU a törvény tisztelete mentén fejlődik, addig Oroszország erőpozícióból kívánja megoldani a problémákat, a katonai erőt is beleértve. A veszély abban rejlik, hogy amit és ahogy csinál, fertőző hatással bírhat, s ennek már látni jeleit.

Soros támogatja Renzi elképzeléseit, aki közös európai célorientált, projekt-kötvényekre tett javaslatot. Egy olyan mechanizmust talált ki, amelynek a lényege, hogy olyan óriási infrastruktúrához, például összeurópai „okos” villamosenergia-hálózat kiépítéséhez kapcsolódó beruházások végrehajtására bocsátanának ki közös eurókötvényeket, amelyek révén csökkenteni lehet az oroszoktól való függőséget. E hatalmas pénzeket igénylő beruházásokhoz az Európai Beruházási Bank bocsátaná ki a kötvényeket, a projektek pedig hozzájárulnának a GDP-növekedés gyorsulásához, a kihasználatlan kapacitások és humán erőforrások kihasználásához, ilyen módon a fogyasztás bővüléséhez, közvetetten pedig az érintett nemzetek adósságainak csökkenéséhez. Soros szerint a defláció a legidegesítőbb valós veszély Európában.