Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A kereskedők még inkább leépítenének

2014.06.23. 08:08

Másfél éves, látványos emelkedés után áprilisban érte el tizenöt éves csúcspontját a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások a májusi romlás után júniusban minimálisan javultak, a fogyasztói bizalmi index csökkenése viszont ebben a hónapban is folytatódott.

Az üzleti szférán belül júniusban a kereskedelmi és főleg az ipari várakozások romlottak, az építőipari és különösen a szolgáltató cégek viszont optimistábbak lettek. Az ipari bizalmi index júniusban két hónapos csökkenés után az év eleji – egyébként még viszonylag magas - szintre csúszott.

Romlott az elmúlt és a következő időszak termelésének, a rendelésállománynak – ezen belül az exportrendeléseknek - a megítélése, a készleteket pedig kissé növekvőnek érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index júniusban visszaemelkedett az áprilisi szintre. Egyaránt javult az előző három hónap termelési színvonaláról és a rendelésállományról alkotott vélemény.

A szolgáltató cégek derűlátása meghaladta eddigi idei csúcsát. Legnagyobb mértékben a várható forgalom megítélése lett kedvezőbb, de számottevően javult az általános üzletmeneté is.

A létszám bővítését tervezők aránya a kereskedelem kivételével minden ágazatban meghaladta a leépítésre számítókét. Erősödött viszont a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A kereskedelmi cégek áremelési törekvése nem változott, a szolgáltatóké viszont erősödött. Jelentősen mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és főleg a szolgáltató szektorban javult, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben és a fogyasztók körében viszont romlott. A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisi csúcspontjához képest a májusi csökkenést követően júniusban is kis mértékben tovább mérséklődött. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak ítélte, mint májusban, miközben a következő egy évben várható megtakarítási képességének megítélése jelentősen javult.