Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó volt államkasszának lenni májusban

2014.06.23. 17:25

Jelentős, 269,4 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere májusban. Az államháztartás központi alrendszerének idei első öthavi hiánya 681,7 milliárd forint volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn a kormany.hu honlapon.

A végleges számok megegyeznek az előzetes adatokkal.

A központi költségvetés 817,3 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 109,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,3 milliárd forintos szufficittel zártak. 2013 első öt hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 559,4 milliárd forint volt.

Az idei első öthavi hiány az éves előirányzat 69,2 százaléka.

Az NGM közleményében kiemelik: a kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év elején a kiadások meghaladják a bevételeket. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél ugyanakkor nem változik, az továbbra is a GDP 2,9 százaléka.