Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Na, mit adnak nekünk ma még a lengyelek?

2014.06.23. 22:40

Néhány órával azután, hogy egy lengyel lapban napvilágot látott egy telefonbeszélgetés arról, mit gondol és mond (obszcén szavakkal) a lengyel politikai-gazdasági elit két tagja arról, hogyan és mivel okozott örömet Orbán Viktor Putyin elnöknek, újabb hír jelent meg lengyel-magyar jó barátság jegyében.

De ez mondjuk tényleg jó hír.

A lengyel Alumetal alumíniumgyártó ugyanis azt tervezi, hogy gyárat épít Magyarországon, ezt a MTI beszámolója szerint  hétfőn jelentette Szymon Adamczyk vezérigazgató.

A vállalatnak három gyára van Lengyelországban, a magyarországi lenne a negyedik. A beruházás költsége 135 millió zloty, hozzávetőleg 10 milliárd forint. A cég alumíniumgyártó kapacitását a jelenlegi évi 165 ezer tonnáról jövőre 210 ezer tonnára szeretné bővíteni.

A magyar gyár első részlege 2016 első felére lenne kész, a második pedig 2018-ra. Az Alumetal saját tőkéjéből fogja finanszírozni a beruházást, de reméli, hogy kap hozzá támogatást az Európai Uniótól és a magyar államtól is.

Az Alumetal termékeit elsősorban autó- és motoripari cégek veszik, köztük a német Volkswagen autógyár.