Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Román konyhásokkal erősít a Balaton

2014.06.23. 07:01

Rengeteg az üres állás a Balatonnál, még Romániában is próbálnak toborozni dolgozókat az idényre – írja a Világgazdaság.

„Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni" – idézi a lap a hétfői számában Hoffmann Henriket, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnökét, aki szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségek ezen a téren, de az idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha. Így például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára.

A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, és kevés a szakmunkás – fogalmazot a szakember.

„A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jövedelmezőségi szintje mellett ez elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne” – vélekedett Hoffmann Henrik.

Míg a KSH szerint aki egy balatoni szálláshelyen teljes munkaidőben dolgozik, az átlagosan havi bruttó 153 ezer forintot keres, több állásközvetítő kínál olyan ausztriai idénymunkákat, amikkel egy szezon alatt akár 1,5 milliót is lehet keresni – írja a lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!