Halogatja a felújítást a magyar

2014.06.24. 11:29 Módosítva: 2014.06.24. 11:29

A magyar lakosság 2013-ban optimistán nyilatkozott a lakás vagy a családi ház felújítása, bővítése kapcsán, de a tervek többsége a háztartások 68 százaléknál még a jövő zenéje – derült ki a Lindab friss kutatásából.

A többség idén már sokkal óvatosabban fogalmazza meg a terveit, 1 éven belül csak a lakosság alig ötöde lát esélyt átfogó renoválásra. A következő években számos család tervez nagyszabású munkálatokat, 21 százalék a tető- és csatornarendszer felújításában, 29 százalék az otthon szigetelésében is gondolkodik. A megkérdezettek fele (48 százalék) több mint 300 ezer forintot költene, de 17 százalékuk akár 1 millió forintot is költene. 

Tavaly a magyarok 29 százaléka mondta azt, hogy belefogna otthona felfrissítésébe, az elmúlt 12 hónapban egyelőre a háztartások 68 százalékánál nem történt előrelépés. Az elmúlt 1 évben a toplistát a beltéri munkálatok vezették (festés, konyha és fürdőszoba felújítás), a kültéri felújítások között pedig a képzeletbeli dobogó második fokán a tető felújításához kapcsolódó munkálatok állnak (15 százalék), a szigetelés után (23 százalék).

Noha a lakosság fele tervez felújítást, csak alig egyötödük kezdene bele a munkálatokba rövid időn, egy éven belül. Az új építések várható aránya 5 éven belül is igen alacsony lesz, mindössze a népesség 6 százaléka számít arra, hogy újonnan épített ingatlanba költözhet. 

Azok aránya viszont jelentős, akik hosszabb időn belül (öt év) nagyobb volumenű felújításban gondolkodnak, többek közt 21 százalékunk a tető felújítását, illetve a csatornarendszer cseréjét, 29 százalék hőszigetelést tervez - közölte egy saját kutatásra hivatkozva a Lindab.