Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Így kell matekozni Paks 2-vel

2014.06.24. 13:45 Módosítva: 2014-06-24 13:46:02
A paksi erőmű fejlesztésének finanszírozásához jóváhagyott hitelkeret évente jelenik meg a költségvetésben, és a Költségvetési Tanács is évente fog foglalkozni a 10 milliárd eurónyi hitelkeret kérdésével - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke kedden az M1-en.

A parlament hétfőn jóváhagyta a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozásához szükséges orosz-magyar hitelmegállapodást. A hitelszerződés szerint az orosz fél maximum 10 milliárd eurónyi állami hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjához. A hitelkeret összege az építés, üzembe helyezés költségeinek 80 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a magyar állam saját forrásból fogja biztosítani.

A pénzek lehívására 2014-től van lehetősége a magyar államnak, a törlesztés a két új blokk elindulásakor kezdődik. A hitelért rendelkezésre állási díjat kell fizetni, banki kiadásokat kell fizetni. Kovács azt mondta, hogy a dokumentumok meglepően egyszerűek és átláthatóak. A készenléti hitelkeretből az építkezés megvalósulásának függvényében vonnak le évente meghatározott összegeket, amelyeket a KT az átláthatóság szabályai szerint vizsgál.

Kovács Árpád az első részlet érkezésének pontos idejéről nem tudott tájékoztatást adni, az elvi lehetőség erre 2014-től megvan. Megjegyezte, hogy a tanácsnak a beruházási folyamathoz semmi köze nincs, csak a finanszírozást vizsgálja.

Ismertetése szerint a KT feladata, hogy megvizsgálja a hitelnek az éves költségvetésre gyakorolt hatását. A tanács nyilatkozik arról is, hogy ne növekedjen az államadósság aránya a költségvetésen belül egyik évről a másikra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!