Itt tartják a pénzüket a cégek

2014.06.24. 14:05

A kkv-k túlnyomó többsége forint számlán tartja likvid eszközeit, de a deviza számla és a házipénztár is minden ötödik vállalkozásra jellemző. A cégek pénzkészletei és likvid eszközeinek szintje döntően nem változott az elmúlt fél évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi adataiból.

A bank ötszáz mikro, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, milyen likvid eszközökkel rendelkeznek, és azok mértéke hogyan változott az elmúlt félév során. Legutóbb a kkv-k túlnyomó többsége (83 százalék) forint számlán tartotta a szabad pénzét.

Emellett azonos arányban használják a deviza számlát (20 százalék) és a házipénztárt (20 százalék), míg lekötött forint betétben közel minden hatodik (17 százalék) vállalkozás tartja a pénzét. A deviza betét (8 százalék) és a befektetési alapok (6 százalék) egyelőre kevésbé jellemzőek a vállalkozások körében.

A felmérés szerint a vevői és a szállítói számlák teljesítése közötti fizetési időtáv hat nap, ami kedvezően hat a cégek likviditására. Erre legutóbb 2008-ban volt példa, mivel az elmúlt években a 8-10 napos időtáv volt jellemző.