Szerdán akár jöhet is a devizahiteles bejelentés

2014.06.24. 17:13

A Magyar Bankszövetség képviselőivel tárgyalt ma délután a nemzetgazdasági miniszter a devizahitelek problémájának megoldásáról - tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium. A devizahiteles téma várhatóan szerepelni fog a kormány szerdai ülésén is, és hamarosan döntés születhet az első devizahiteles csomagról, amely a jogszerűtlenségeket (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés) lesz hivatott kiküszöbölni, írja a portfolio.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban megtartott megbeszélésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, Greinstetter Balázs kabinetfőnök, valamint Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Becsei András alelnök vett részt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium anélkül, hogy részleteket árult volna el a megbeszélésről.

Rogán Antal frakcióvezető hétfőn, napirend előtti felszólalásában arra kérte a kabinetet, készítse el a jogi megoldását annak, hogy azok, akikkel szemben tisztességtelenül jártak el a bankok, visszakapják az őket illető pénzt, azt, amelyhez normál esetben csak peres úton juthatnának hozzá.

Rogán szerint ennek kell az első lépésnek lenni, míg egy második lépésben történhet meg a devizahitelek végleges kivezetésének rendezése, ezzel az árfolyamkockázat megszüntetése. Ezzel lényegében eldőlt, hogy a kormány két különböző csomagon dolgozik: 1. az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés jogszerűtlenségét orvoslón most, 2. a devizahiteleket a magyar pénzügyi rendszerből kivezetőn őszig.