Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bankok, RTL: Varga lecsapott

2014.06.25. 14:21 Módosítva: 2014-06-25 15:22:40

Két ügyről, a devizahiteles-mentőcsomagról és az RTL Klub reklámadóval kapcsolatos magatartásáról beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga az RTL-re küldi a NAV-ot

Varga Mihály elmondta, hogy szerinte  gyanús, hogy az RTL Klub fiktív tranzakciókkal (pontosabban veszteségelhatárolásokkal) próbál meg kibújni a reklámadó fizetése alól. Ezért a nemzetgazdasági miniszter közölte, utasítja a NAV-ot, hogy vizsgálja felül az RTL gazdálkodását.

A miniszter szerint a reklámadóról szóló törvény hatályba léptetése után derült ki, hogy „van olyan szereplő, amelyik ki akar bújni az igazságos, kölcsönös közteherviselés alól”. Arról is beszélt, hogy a „kormány elutasítja a nyomásgyakorlást”, amivel az RTL híradójának utóbbi időben érezhető, kritikusabb hangvételére utalhatott.

Állunk elébe. A NAV-nak egyébkent nálunk már nagyon régen saját irodája van, olyan sokat és olyan gyakran vannak itt

- kommentálta az Indexnek a hírt Kolosy Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Mi fáj az RTL-nek?

Az, hogy a reklámadót tulajdonképpen az RTL-re szabták, hiszen a 15 milliárdos értékhatárral a TV2 vagy a Sanoma már pont nem esik bele a legmagasabb, 40 százalékos sávba. "Álláspontunk szerint ezen adó célja nem más, mint durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól és így a kormánytól való függetlenségét. A törvényjavaslat szerint a médiaadót ugyanis a parlament elé ismét olyan formában terjesztik, hogy annak túlnyomó része – körülbelül 50 százaléka – az RTL Magyarországot terhelje" - reagált már korábban is az RTL a reklámadó tervezetére.

Közben az is kiderült az RTL adóvevállásából, hogy 2012-ben 23,7 milliárd forintnyi negatív adóalapjuk keletkezett, így még az is előfordulhat, hogy mégsem kell reklámadót fizetniük 2014-ben. Az RTL egyébként már korábban is jogi lépéseket is fontolgatott, amiért úgy tüntetik fel a cégüket, mintha nem venné ki a részét a közteherviselésből, holott 2013-ban 8,9 milliárd forintot fizetett be az államkasszába adók, járulékok, műsorszolgáltatási díj és más jogcímeken, sosem társasági adóként.

„Törvényben rögzítjük álláspontunkat”

Varga a devizahiteles-mentőcsomagról elmondta:

  • Még a héten benyújtják a törvényjavaslatot, ami a devizahiteles-mentőcsomag első lépcsője lesz.
  • Ennek a fő célja, hogy ne kelljen több százezer állampolgárnak perelnie az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt.
  • Minden devizahitel-szerződésre kiterjed a kormány döntése.
  • Az árfolyamrés rendezése egyszerű és világos Varga szerint, egyszerűen átszámolják az árfolyamokat az MNB középárfolyamainak megfelelően.
  • Az egyoldalú kamatemelésekkel kapcsolatban lehetővé teszik a bankoknak a bírósági jogorvoslatot, de elég szűk határidővel: októberig túl kell lenni az egész procedúrában. Ezt is törvénybe foglalják majd.
  • A kormány szerint az elévülés élő szerződések esetén nem releváns, csak egy már lejárt jogviszony esetén; a Bankszövetség Varga szerint nem így gondolja. Amíg ez nem dől el, addig is a kormány „törvényben rögzíti álláspontját”.
  • A devizahiteles-mentőcsomag második lépcsője majd szeptemberben jön.
  • Erről a jegybankkal és a Bankszövetséggel is egyeztetni fognak.

Nagyjából hasonlóakat mondott Rogán Antal az Indexnek szerdán délelőtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?