Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újraindul a hejőcsabai cementgyár

2014.06.26. 15:34

A hejőcsabai cementgyár tulajdonosa, a HCM 1890 Kft. (a Magyar Cement Kft. jogutódja) újraindítja a gyárat, az ehhez szükséges hatósági engedélyek mielőbbi megszerzése érdekében szeretné elérni azt, hogy a kormány nyilvánítsa kiemeltté az indításhoz szükséges 9 milliárd forintos beruházást - mondta Kálmán János ügyvezető egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön, írja az MTI.

Miért állt le a termelés?

A Magyar Cement Kft. 1994. augusztusában vásárolta meg az ÁVÜ-től a cementgyárat, úgy hogy kisebbségi tulajdona volt benne a Holcimnek. Miután a svájci holding meg akarta szerezni a teljes tulajdont, a magyar cég viszont nem akarta eladni, perek sokasága kezdődött. Magyarországon több mint 70, továbbá ennél kevesebb eljárás indult Svájcban és Ausztriában.

A hatósági ügyintézés szempontjából kiemelt státusz előnye az, hogy a kormány által kijelölt hatóságok gyorsan döntenek, és az elsőfokú határozatok végrehajthatók. Így a HCM 1890 Kft.-vel perben álló Osteuropaische Zementbeteilgungs AG (OZAG - a Holcim jogutódja) nem tudja a bíróságon megakadályozni az újraindítást. Kálmán szerint a határozatok megtámadhatók bíróság előtt, de a munkát ez nem hátráltatja.

Kálmán János elmondta: legutóbb a Kúria kimondta, hogy a gépek és a gyár alatt lévő föld úgynevezett dolog-egységet alkotnak, így a tulajdon a HCM 1890 Kft.-é. A további perek már az elszámolásról szólnak, és több 10 milliárd forintot tesznek ki. A HCM a bírósági döntés után birtokba vette a gyárat, aminek jogszerűségét egy újabb bírósági döntés megerősítette.

Az OZAG csütörtökön közleményben reagált a cementgyár újraindítási tervére. Ebben azt írják, a gyár értékének 70-80 százalékát teszik ki az OZAG eszközei. A cég viszont nem adta a hozzájárulását ahhoz, hogy a HCM ezeket használja.

Peren kívül állapodnának meg az OZAG

Az OZAG továbbra is peren kívüli megegyezést sürget, hozzátéve, hogy ehhez a másik fél kompromisszumkészségére van szükség. Ehhez kapcsolódva mondta Kálmán János, hogy 220 millió eurót ajánlott a Holcim jogutódja, amit ők visszautasítottak. Az OZAG közleményében szereplő másik érv az, hogy a helyőcsabai cementgyár újraindítására nincs is szükség, mivel nem elég versenyképes a terméke.

Zám Csaba, a HCM kereskedelmi igazgatója azonban más véleményen volt. A magyar piac - elvileg - 5 millió tonna cementet tud felvenni évente. A gyárak - a Heidelberg holding váci és beremendi, a Lafarge-Holcim királyegyházai, illetve a HCM hejőcsabai - éves kapacitása 4,8 millió tonna.

A válság óta a kereslet 2,5 millió tonnára esett vissza a magyar piacon, így kihasználatlanok a magyar gyárak, ennek ellenére a multinacionális tulajdonosok - két szlovák és egy román gyárból - 900 ezer tonna cementet hoznak be évente. A HCM ennek az importnak a kiváltására készül, illetve a monopol árakat letörve, 39 százalékos piaci részesedést akar elérni - mondta a kereskedelmi igazgató.

Kálmán János szerint a multik a régióban monopolhelyzetre tettek szert a cementgyártásban, ami az árak emelkedésével járt.