2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Újraindul a hejőcsabai cementgyár

2014.06.26. 15:34

A hejőcsabai cementgyár tulajdonosa, a HCM 1890 Kft. (a Magyar Cement Kft. jogutódja) újraindítja a gyárat, az ehhez szükséges hatósági engedélyek mielőbbi megszerzése érdekében szeretné elérni azt, hogy a kormány nyilvánítsa kiemeltté az indításhoz szükséges 9 milliárd forintos beruházást - mondta Kálmán János ügyvezető egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön, írja az MTI.

Miért állt le a termelés?

A Magyar Cement Kft. 1994. augusztusában vásárolta meg az ÁVÜ-től a cementgyárat, úgy hogy kisebbségi tulajdona volt benne a Holcimnek. Miután a svájci holding meg akarta szerezni a teljes tulajdont, a magyar cég viszont nem akarta eladni, perek sokasága kezdődött. Magyarországon több mint 70, továbbá ennél kevesebb eljárás indult Svájcban és Ausztriában.

A hatósági ügyintézés szempontjából kiemelt státusz előnye az, hogy a kormány által kijelölt hatóságok gyorsan döntenek, és az elsőfokú határozatok végrehajthatók. Így a HCM 1890 Kft.-vel perben álló Osteuropaische Zementbeteilgungs AG (OZAG - a Holcim jogutódja) nem tudja a bíróságon megakadályozni az újraindítást. Kálmán szerint a határozatok megtámadhatók bíróság előtt, de a munkát ez nem hátráltatja.

Kálmán János elmondta: legutóbb a Kúria kimondta, hogy a gépek és a gyár alatt lévő föld úgynevezett dolog-egységet alkotnak, így a tulajdon a HCM 1890 Kft.-é. A további perek már az elszámolásról szólnak, és több 10 milliárd forintot tesznek ki. A HCM a bírósági döntés után birtokba vette a gyárat, aminek jogszerűségét egy újabb bírósági döntés megerősítette.

Az OZAG csütörtökön közleményben reagált a cementgyár újraindítási tervére. Ebben azt írják, a gyár értékének 70-80 százalékát teszik ki az OZAG eszközei. A cég viszont nem adta a hozzájárulását ahhoz, hogy a HCM ezeket használja.

Peren kívül állapodnának meg az OZAG

Az OZAG továbbra is peren kívüli megegyezést sürget, hozzátéve, hogy ehhez a másik fél kompromisszumkészségére van szükség. Ehhez kapcsolódva mondta Kálmán János, hogy 220 millió eurót ajánlott a Holcim jogutódja, amit ők visszautasítottak. Az OZAG közleményében szereplő másik érv az, hogy a helyőcsabai cementgyár újraindítására nincs is szükség, mivel nem elég versenyképes a terméke.

Zám Csaba, a HCM kereskedelmi igazgatója azonban más véleményen volt. A magyar piac - elvileg - 5 millió tonna cementet tud felvenni évente. A gyárak - a Heidelberg holding váci és beremendi, a Lafarge-Holcim királyegyházai, illetve a HCM hejőcsabai - éves kapacitása 4,8 millió tonna.

A válság óta a kereslet 2,5 millió tonnára esett vissza a magyar piacon, így kihasználatlanok a magyar gyárak, ennek ellenére a multinacionális tulajdonosok - két szlovák és egy román gyárból - 900 ezer tonna cementet hoznak be évente. A HCM ennek az importnak a kiváltására készül, illetve a monopol árakat letörve, 39 százalékos piaci részesedést akar elérni - mondta a kereskedelmi igazgató.

Kálmán János szerint a multik a régióban monopolhelyzetre tettek szert a cementgyártásban, ami az árak emelkedésével járt.